Ir vis tiek - jei pilko dangaus lapkritis nepraveria durų žiemai, tai bent teigiamai nusiteikusių žmonių širdyse po truputį bunda šviesaus stebuklo nuojauta. Praeitą penktadienį, prieš išeinant iš darbo namo, ieškojome atsakymo, kas geriau: tikėti stebuklu ar kasdienine realybe. Vienas bendradarbis pasakė: kaip sunku tikėti stebuklu, kai metai iš metų jis neišsipildo... "O neišsipildo, vadinasi, jis toks nepasiekiamas?" - smalsavau. "Ne, tai nėra nieko apčiuopamo, man tik atrodo, kažkas turi nutikti, aš tampu lyg apsišaukėliu stebuklo pranašu, nes ateina Kalėdas ir niekas nepasikeičia." - atsakė jis."O, laukiant stebuklo, Tu tik spoksai, ar ir veiki?" - susidomėjau. "Gal nusipirksiu šįvakar mandarinų." - nusišypsojo bendradarbis.
Sunkiausia yrą sąmoningai veikti, negalvojant apie save buvusį ar būsimą, o susutikti save esantį. Man patinka laukti Kalėdų, priartėjant prie savęs, susitelkiant tik į tai, ką darau, neišsibarstant. Kai laukiu, ruošiuosi: karpau popierines snaiges, skiltelė po skiltelės valgau mandarinus, kepu pyragus, ieškau tylos. Kai ruošiuosi, vyksta kažkas nepaaiškinamai
svarbaus, tarsi po truputį išsipildo stebuklas. Jei ne tik sėdi, lauki ir tikiesi, o lauki ir veiki, tai, ko tu
lauki, ima ir atsitinka.
Taigi, iki Kalėdų liko 37 dienos. Kviečiu jų laukti kartu, tvarkant ir puošiant namus, kepant pyragus ir sausainius, dalinantis akimirkomis, kai tenka keltis absurdiškai anksti, kad viską suspėti, ar kai, keičiantis dovanomis, apkabinta mylimo žmogaus, pravirksti iš dėkingumo už viską, ką turi.
Kalėdinį džiovintų vaisių pyragą, kurstantį vaizduotę ir dovanojantį džiaugsmą tiek kepėjui, tiek valgytojams, kepu jau ketvirti metai iš eilės. Iš pradžių kepdavau po vieną, praeitais metais kepiau du, o šiais metais, augant šio magiško pyrago užsakymams, tikriausiai teks kepti visus keturis, jei ne penkis.
Pagal šį receptą iškeptas pyragas gaunasi drėgnas ir svaiginantis tikrąja to žodžio prasme. Tokią kepinio sėkmę lemia ilgas kepimas žemoje temperatūroje. Be to, kuo ilgiau pyragas, susuktas į "apgirtusią" marlę, bres, tuo tamsesnis ir turtingesnio skonio jis bus.
Šio pyrago kepimas - toks magiškas, kaip Kalėdos. Visa paslaptis: kepimu pasimėgauti reikia vienumos ir laiko - valandos niekur neskubėjimo. Užsidekite keletą
žvakių, išsivirkite šildančios arbatos siurbčiojimui ir pradėkite mediniu šaukštu trinti sviestą su cukrumi. Neskubėkite, trinkite, kol masė taps puri ir pašviesės. Po vieną atidžiai įmaišykite kiaušinius, įtarkuokite apelsino ir citrinos žieveles - ar jaučiate, koks pakeliantis nuotaiką kvapas pasklido po virtuvę. Įsijokite miltus, sumaišytus su prieskoniais, ir brendyje bei apelsino sultyse išmirkusius džiovintus vaisius. Pašaukite pyragą į orkaitę. Atsipalaiduokite, pasiklausykite muzikos ir bekepant pro orkaitės plyšelį pradės
veržtis sodrus vaisinis aromatas, kuris visus namus (ir gal net kaimynus) įsups į Kalėdų karštinę ir, tikiu, nepaleis.
1 dideliam pyragui reikės:
100 g apelsinų cukatų100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų datulių
100 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų ananasų
100 g džiovintų spanguolių
200 g razinų "Jumbo"
130 g susmulkintų nedideliais gabaliukais džiovintų abrikosų
200 g auksinių razinų "Jumbo"
150 g smulkių auksinių razinų
150 g stambiai sumulkintų riešutų (migdolų/lazdyno riešutų/karijų)
200 ml brendžio
250 g sviesto
230 g rudujo cukraus
270 g miltų
4 kiaušinių
1 apelsino žievelės ir sulčių
1 citrinos žievelės
2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių
2 arbatinių šaukštelių cinamono
1/2 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
1/2 arbatinio šaukštelio malto imbiero
Marlės ir 2/3 puodelio brendžio brandinimui
Magiškas kalėdinis džiovintų vaisių pyragas. Brandinamas
1 diena
1. Dideliame dubenyje sumaišykite cukatas, datules, ananasus, spanguoles, razinas, abrikosus, migdolus ir brendį. Uždenkite ir palikite per naktį brinkti.
2 diena
1.Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Pasiruoškite apvalią kepimo formą (24 cm.)
nuimamais kraštais: į skardos dugną įklokite apskritimą, iškirptą iš
kepimo popieriaus lapo, o skardos šonus ištepkite siestu ir išklokite dvigubu kepimo popieriumi, kad gautųsi aukšti kraštai.Sviestą supjaustykite nedideliais gabalėliais ir palaikykite kambario temperatūroje, kad suminkštėtų. Suberkite cukrų ir išsukite su sviestu iki purumo.
2. Po vieną gerai įmaišykite kiaušinius. Nutarkuokite apelsino ir citrinos žieveles (be baltos dalies), įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, cinamonu, imbieru ir gvazdikėliais.
4. Įmaišykite miltus į sviesto ir kiaušinių masę, kol neliks sausų miltų.
5. Į džiovintų vaisių ir riešutų mišinį įspauskite apelsino sultis ir išmaišykite.
6. Į tešlą įmaišykite vaisius. Iš pradžių atrodys, kad vaisių per daug, bet maišant jie visi gražiai aplips tešla.
7. Tešlą sukrėskite į paruoštą formą. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C ir kepkite 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinkite iki 140 C ir kepkite dar 1,5 ar 2 valandas. Ar pyragas iškepęs patikrinama, įsmeigiant medinį pagaliuką: jei
pagaliukas aplipęs tešla, dar pakepkite; jei pagaliukas sausas -
pyragas iškepęs. Jei pyrago viršus gražiai parudo, nepraėjus kepimo
laikui, jį užklokite folija.
8. Padėkite iš kepimo formos išimtą pyragą ant grotelių ir leiskite jam visiškai atvėsti. Kai
pyragas atvės, suvyniokite jį į brendyje (pusėje puodelio) išmirkytą marlę ir ant viršaus
užpilkite dar keletą šaukštų brendžio. Tada sandariai suvyniokite į
foliją ir įdėkite į maišelį. Saugokite kambario temperatūroje visą
mėnesį, mažų mažiausiai - 2 savaites.
9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.
9. Rekomenduoju kas dvi savaites pyragą palaistyti keletu šaukštų brendžio. Likus savaitei iki pyrago ragavimo, nebelaistykite.
gundantis Kaledinis pyragas,tik sakykite o jo laikas nuo laiko nereikia apslakstyti brendziu,ar uztenka to vieno karto?aciu uz atsakyma:)
AtsakytiPanaikintiTaigi rašo kad kas dvi savaites :)
Panaikintio kokio dydzio puodelis,aciu
AtsakytiPanaikintiKadangi pyragas būna susuktas į brendyje išmirkyta marlę, o džiovinti vaisiai taip pat suvilgyti brendžiu, tai nėra būtina, tačiau po dviejų savaičių galima palaistyti keletu papildomų brendžio šaukštų dėl stipresnio aromato ;)
AtsakytiPanaikintiPuodelio dydis 250 ml.
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiTaip, Ramute, iš viso reikia 750 g razinų, jos pyragui suteikia drėgmę. Aš laikau paprastame tamsiame celofaniniame maišelyje :)
AtsakytiPanaikintiLabai aciu uz atsakyma,Simona! Butinai pabandysiu kepti--ir tegul ramiai tas pyragas lauks Kaledu!Sekmes Tau!
AtsakytiPanaikinti.
Ramute, tikiuosi kepimas puikiai pasiseks ir suteiks didžiulį malonumą, o kai pragausi pirmo kąsnelio plačiai nusišypsosi, nes buvo verta laukti ;)
AtsakytiPanaikintiNoriu pameginti, labai jau gundantis, o kai ragausiu tai nusisypsosiu ir prisiminsiu Simona:)Aciu uz tokius siltus zodzius:)
AtsakytiPanaikintiVida, skaitydama Tavo komentarą, minutėlei net pagalvojau, ar nesi mano pažįstama, nes taip šilta širdelėje pasidarė. Po to supratau, kad artimiau nepažįstu jokios Vidos ir plačiai išsišiepiau. Taip stebuklinga gauti tiek įkvėpimo iš žmogaus, kurio nepažįsti. Ačiū Tau labai :)
AtsakytiPanaikintiBandau kepti šį nuostabiai atrodanti pyragą,bet brendžio kiekis palyginus su vaisiais labai mažas,toli gražu neapsemia vaisių. Ar taip turėtų būti?
AtsakytiPanaikintiTaip, tikrai taip, ir neturi apsemti, svarbiausia gerai išmaišyti, kad visi vaisiai sudrėktų ;)Tikiuosi, kad puikiai pavyks :) Laikau kumščius ;)
AtsakytiPanaikintiKepu.
AtsakytiPanaikintiNezinau, ar iseis gerai, nes pakeiciau dali vaisiu- nepasiemiau saraso, tai nusprendziau pagal save parinkti. Ir cukatu negavau :(
nedejau kepimo popieriau, nes paskutini syki duona taip prie jo prilipo, kad beliko su visu popieriumi suvalgyti :D Na , tikiuosi, gausis ne taip ir blogai, nes jau dabar maloniai kvepia :D
Sveiki, o ar skirtusi kuom nors jeigu kepciau silikonineje formoje?:)
AtsakytiPanaikintiNaca, kaip pavyko iškepti? :) vaisius galima drąsiai keisti, kaip tik užsigeidžia širdis. Kepimo popierius irgi nebūtinas. Manau,kad viskas turėjo kuo puikiausiai pavykti ;)
AtsakytiPanaikintiAnonimiškas, tikrai jokio skirtumo, galima drąsiai kepti silikoninėje formoje ;)
AtsakytiPanaikintiTikrai gerai gavosi. Tik kiek per trapus normaliam supjaustymui. Ir kiek per saldus, nes vaisiu buvo ir cukruotu. Gal kita karta nedeti cukraus i tesla... Bet vistiek laaabai geras ir sventiskas. Tik per sventes jau tiek prisiragaujam visko, kad sunku ta tikraji skoni pajusti.. Todel tokius dalykus as ragauju tarp svenciu :D
AtsakytiPanaikintiNaca, smagu, kad gavosi. Taip, dėl didelio džiovintų vaisių kiekio jis kiek trapus, todėl pjaustant reikia labai labai aštraus peilio. Rekomenduočiau šiek tiek dėti cukraus, tik mažinti jį, atsižvelgiant į cukruotų vaisių kiekį. Negaliu nesutikti, kad skaniausia tokie dalykai rytą po švenčių.
AtsakytiPanaikintiLaba diena. Turiu klausimą. Išsikepiau šį nuostabų pyragą, po Naujųjų, sakau išmėginsiu per savo gimtadienį, o jei patiks kepsiu ir Kalėdoms. Kilo klausimas, ar šį pyragą suvyniotą į foliją ir maišelį laikyti visą mėnesį šaldytuve? Gal galima ir šiltai kokioje virtuvės spintelėje??? Ačiū už atsakymą.
AtsakytiPanaikintiTikrai nereikia šio pyrago laikyti šaldytuve, aš jį laikau virtuvėje spintelėje ;) Niekada dar nebuvo supelijęs ar prarūgęs :) Taigi, drąsiai gali laikyti tamsioje šiltoje vietoje ;) Parašyk, ar patiko ;)
AtsakytiPanaikintiO galima ideti ne i maiseli, o i didele skardine sausainiu deze ? Ten bus sandariai uzdarytas, ar pyeagui butina kvepuoti ?
AtsakytiPanaikintiTikrai galima ;) pyragui nereikia kvėpuoti, tik vis šiek tiek išgerti ;)
AtsakytiPanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintiO ką reiškia 100 g apelsinų cukatų, kas tie apelsinų cukatai? Ir kur yra pirkti riešutų karijų?
Tiesiog dar neieškojau, bandau išsiaiškinti :)
Ačiū.
Man neatsispausdino antros dienos 9. punktas. Gal ten rašoma kas kiek laiko brandinamą pyragą laistyti brendžiu? Gal galite atsakyti? Labai laukiu, nes jau šiandieną eisiu vaisių pirkti :)
AtsakytiPanaikintiUžbūrė magiškai išbandyti pyragą :)
Dėkoju iš anksto:)
Sveika,
AtsakytiPanaikintiTaigi, apie viską nuo pradžių. Apelsinų cukatos - cukraus sirupe virti ir džiovinti apelsinų žievelių gabaliukai. Jei tokių nebus pirkti, galima pakeisti džiovintais ananasais ar džiovintomis vyšniomis.
Karijų paprastai galima įsigyti dideliuose prekybos centruose arba specializuotose krautuvėlėse. Bet nebūtina dėti visų trijų riešutų mišinį. Aš dažniausiai kepu tik su migdolais arba tik su karijomis.
9 punkto nėra. Dėl laistymo - reikėtų, kas dvi savaites viena kitą šaukštelį užpilti, nors jei marlė drėgna, galima ir kas tris savaites, ir negalima laistyti likus savaitei iki valgymo ;)
Tikiuosi, kad patiks, nes man tai nuostabus nuostabus pyragas - tokia jauki įžanga į Adventą ir švenčių laukimą. Na ir skonis...turtingas ir kalėdinis :) laikau kumščius, kad viskas kuo puikiausiai pavyktų ;)
Oi, ačiū už info :“
AtsakytiPanaikintiDar niekada taip nelaukiau Kalėdų, kaip šį kartą lauksiu:“
Ačiū Simona!
Linkiu stebūklingų ir šiltų švenčių :)
Kiek laiko pyragą brandinate jūs, Simona? Rašote, kad 2 savaitės minimalus laikas, o koks būtų optimalus? :) Taip pat, kiek ilgiausiai gali pyragas būti brandinamas? Kad ilgiau brnadintas pyragas bus sodresnio skonio - aišku, o kaip dėl jo sausumo, trapumo? Ar brandinimo trukmė tam turi įtakos?
AtsakytiPanaikintiDėkui!
Skirmante, aš brandinu apie mėnesį, esu brandinusi ir du: dėl cukraus ir brendžio - puikiai konservuojančių produktų, nėra baimės, kad suges. Taip, skonis sodrėja priklausomai nuo brandinimo laiko - po mėnesio man būna skaniausia. Dėl pjaustymo - reikia rinktis aštriausią peilį, tada labai labai gražiai susipjausto.
AtsakytiPanaikintiDalia, kaip man smagu, kad tiek įkvėpimo jaučiu iš jūsų :D
AtsakytiPanaikintiSveikutes, merginos. Susigundziau siuo receptu ir vakar jau kepiau. Iskepe puikiai, toks grazutis, kvapnutis, graziai rusvas. Isukau i marle sudrekinta ir truputi paliejau. Kiek supratau tai dar palieti brenziu po 2 savaiciu. Labai jau laukiu jo paragauti....
AtsakytiPanaikintiLina, kaip smagu girdėti, kad prisijungei prie ankstyvųjų kepėjų ;) O dar taip skaniai apibūdintas, tikiu, kad Tavo pyragas bus net puikesnis, nes į jį įdėjai daug meilės ir dėmesio. Tikrai taip, po dviejų savaičių dar šiek tiek palaityk pyragą, kad būtų drėgnesnis ir aromatingesnis.
AtsakytiPanaikintiPasiskaičius tiek gražių atsiliepimų,o ir pamačius pyrago foto, neatsilaikiau neišsikepus, jau vėsta padėtas ant grotelių.Sakykit ar būtina ji dar laistyti brendžiumi, gal galima kažkuom pakeist? O jau kaip noris jo paragaut....., bet susilaikau :) tikiuos,kad išlauksiu neparagvus , juk ir vaikai sako : be Naujų Metelių nekišk nagelių :)
AtsakytiPanaikintiO ar alkoholis pyrage labai jaučiamas? Ar pyragas skirtas tik suaugusiems..? Gal kam teko brandinimui naudoti nealkoholinius gėrimus..?
AtsakytiPanaikintiAlina, kaip juokauja mano šeima, šis pyragas toks tikrai šventiškas - ir pavalgyti, ir atsigerti, bet galima jį laistyti ir šiek tiek pasaldinta juodaja arbata. Arbatą galima paskaninti apelsinų sultimis. Labai smagus tas laukimas. Man atrodo dėl jo ir tampa pyragas tokiu ypatingu.
AtsakytiPanaikintiSkirmante, taip, tai toks rimtas suaugusių pyragas, bet esu dariusi ir pyragą be alkoholio, tada, kaip jau rašiau Alinai, sumaišiau šaltą juodąją arbatą su žiupsneliu cukraus ir šlakeliu apelsinų sulčių ir palaisčiau. Buvo puikus, drėgnas pyragas.
AtsakytiPanaikintiMano keptas pyragas jau saugiai paslėptas, bet vat nutariau draugei,kuri tikrai tokių pyragų nekepa iškept ir padovanot gimtadienio proga, su užrašu " Be Naujų Metelių nekišk nagelių" manau ,kad bus labai originali ir neiprasta dovana :) Ačiū Simona už puiku receptuką.
AtsakytiPanaikintiO aš tik šiandien užmerkiau vsisius brendyje.Tikiuosi suspės subręsti.Labai jau užkrečiami tie jūsų tokie receptai:)
AtsakytiPanaikintiAlina, manau, kad tai labai gera dovana. Tikrai nustebinsi draugę. Aš ir esu praeitais metais kepusi šį pyragą net vidury vasaros, gavusi jos pageidavimą, gimtadieniui, vietoj torto, išbrandinto šio pyrago :) Ir dar noriu pasakyti, kad džiugini mane - ačiū, ačiū :)
AtsakytiPanaikintiNijole, viskas tiesiog puiku, nesibaimink - dar tikrai yra pakankamai laiko pyragui susistovėti ;) Man labai smagu - šypsausi po Tavo komentaro :D
AtsakytiPanaikintiAs pernai pirma karta kepiau, gavosi nuostabaus skonio, i marle nevyniojau tik i folija ir maiselyje, kas savaite palaistydavau.siandien jau uzmerkiau vaisius. Aciu Simonai uz patarimus:)
AtsakytiPanaikintiIr as susigundziau:) Jau iskeptas, suvyniotas guli, laukia alkoholikas brendzio :D Siaip isviso nemazai sunaudojau, ar cia tik man taip isejo :D Bei pakeiciau kai ka, mes razinu nemegejai, tai dariau be razinu. Bet kai pradejau ieskoti vaisiu, net negalvojau, kad tiek daug dziovintu ju yra :) Dabar laukiam svenciu, kad galetume paragauti.
AtsakytiPanaikintiAciu uz receptuka ;)
Rita, smagu girdėti :)komplimentai toks gėris sielai kaip muzika ausim. Ačiū labai :) Man kažkaip patinka susukti į marlę - bet tai tikrai nėra būtina.
AtsakytiPanaikintiAnonimiškas, aš ir metai iš metų keičiu džiovintus vaisius, taip gaudama vis naujus skonius :) Labai smagus tas džiovintų vaisių rinkimo procesa. Savuosius šį savaitgalį pagirdžiau - visą rytą namai kvepėjo, gungo, nenaudėliai, paragauti, bet laikomės :D
AtsakytiPanaikintiAr galima naudoti kitoki alkoholi, pvz roma?
AtsakytiPanaikintiLaura, taip, galima laistyti ir romu, ir konjaku, ir likeriu.
AtsakytiPanaikintiSu Naujaisiais visus:)
AtsakytiPanaikintiBeprotiškai fantastiškas skonis, toks brandus, nekasdieniškas,vis atsiskleidžia nauji skoniai, įvertino visi svečiai, labai patiko ir per dvi dienas šio magiško pyrago nebeliko...:)
Ačiū už receptą, Simonai:)
Dabar vėl svajoju, kada reiks iš naujo išsikepti, bet jau sau, kad dar pakartočiau tą fantastinį skonį...:)
ir pasimėgaučiau juo:)
Ačiū, tikrai pyragas gavosi nuostabus ir žinau ką kitoms Kalėdoms ruošiu pati:):):)
Dalia,
AtsakytiPanaikintiŠio pyrago skonį įvertina ir mano šeima, spėju, kad net neįsivaizduoja, jei vienais metais imčiau ir neiškepčiau. Man labai džiugu, kad radai, ką galėsi panaudot, o ypač per šventes - tai dar smagiau, jaukiau ir svarbiau. Šypsausi. O tai, kad nori išsikepti tik sau - aš net katutėm noriu ploti :D Prašom taip ir padaryti ;)
Sveiki! Pirmą kartą bandysiu šį pyraga!! Spirgu kaip smalsu!!! Beeeet apsiskaičiau ir šiandien į vaisius ipyliau viskio!!! Ar nieko tokio?? Ryt pasitaisysou ir marliuką mirkysiu brendyje ir laistysiu brendžiu ar nieko tokio?
AtsakytiPanaikintiManau, kad viskis dar geriau nei brendis ;)
AtsakytiPanaikintiOi seilė tysta kaip as jo noriu.O kokio dydzio kepimo formų reiketų,kad iskepciau 2 pyragus,o gal kepti is pusantros normos,nes is vienos normos kepant gal labai ploni iseitų.Lauksiu atsakymo,bet,kad kepsiu tai jau tikrai zinau:)
AtsakytiPanaikintiGalima drąsiai pilti viskio arba romo, galima maišyti, tikrai nieko tokio. Tame tikriausiai ir yra smagumas, kad maišant džiovintus vaisius ir gerimus, gali atrast naujus skonius.
AtsakytiPanaikintiGali imti 18-20 cm skardas, ir nieko tokio, kad bus plonesni - lengviau pjaustysis, šiuo atžvilgiu viskas gerai. Tik laiką kepimo reiktų sutrumpinti ;)
AtsakytiPanaikintiO magiska pyraga kepti orkaitej is virsaus ir apacios?
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiJau 3 metus iš eilės kepu šį pyragą. Gal daugiau tai tapo tradicija atidaryti žiemos švenčių laukimui. Bet pyragas nuostabus! Visada visų laukiamas. Ir kvepiantis šv.Kalėdomis :) šilti linkėjimai Simonai nuo Simonos :)
AtsakytiPanaikintiŠį pyragą jau planavau kepti praeitais metais, bet pavėlavau su brandinimo laiku. Tad šiais metais jau labai nekantrauju=) Bet spintelėje radau tik viskį, ar galiu jį naudoti vietoj brendžio? Ar nebus per sausas? Ačiū už atsakymą =)
AtsakytiPanaikintiLabas, mano pyragas irgi jau brandinamas. L
AtsakytiPanaikintiaukiu, nesulaukiu kas isejo, kepiau susigundziusi pirma karta. Aciu.
Taip, šį pyragą reikia kepti ir iš viršaus, ir iš apačios :)
AtsakytiPanaikintiIddile, kaip su Tavimi sutinku, nes man lygiai taip pat. Kažko trūktų netgi labai, jei nuspręsčiau,kad jo nebereikia. Jis įprasmina savootiškai visą laukimą. Ačiū už šilumą, kurią čia užsukus palikai.
Justina, bus dar prabangiau :) manau, netgi brandesnis skonis gausis. Esu bandžiusi ir su viskiu ir su brendžiu ir viskiu. Tinka abu puikiai :)
Sadute, laikau kumčius, kad pyragas Tau patiktų ir Tavo mylimukams, kurie jo ragaus.
Mano pyragams jau virs 3 savaiciu.Siek tiek pries savaite nugvelbiau nuo pado galeli paragaut.Labai stipriai jauciasi brendis.Gal jei dabar nuimciau marle ir palikciau praviruose maiseliuose,gal siek tiek nugaruotu brendzio aitrumas? Patarkit kaip geriau daryti,nes tiems kam dovanosiu ne itin brendi megsta.Ups.. :)
AtsakytiPanaikintiTikrai taip, gali išvynioti iš marlės ir apvynioti tiesiog folija, o iš vakaro ar dviejų prieš dovanojimą ištraukti ir palaikyti niekuo neuždengtą. Ilgiau nesuvynioto į foliją laikyti nepatarčiau, kad neapdžiūtų.
AtsakytiPanaikintiSveiki. Kodėl rekomenduojate kepimo popieriumi suformuoti gan aukštus bortelius pyragui? Ar jie kepant atlieka kažkokią funkciją? Dėkui.
AtsakytiPanaikintiKadangi pyragas kepa ilgai, aukšti borteliai neleidžia per daug apskrusti pyrago paviršiui, bei apsaugo nuo perkaitimo.
AtsakytiPanaikintiAš likau labai patenkita šiuo receptu tik dar vieną tokią gudrybę pasakysiu, naudokite vaisių džiovyklę, kad ir: http://zaliavirtuve.lt/dziovintuvai/vaisiu-dziovykles.html vaisiai bus žymiai gardesni, nei pirktiniai jau išdžiovinti, anūkai liko labai patenkinti!
AtsakytiPanaikintisveiki norėjau pasiteirauti o kokį rudajį cukrų naudojate ? ta toki paprasta šviesų granuliuotą ar ta smulkų muscovado?
AtsakytiPanaikintiSveiki,jau esu viską pasiruošusi pyrago kepimui,tik truputi dvejoju dėl kelių dalykų,tad labai noriu Jūsų patarimo :) džiovibtų vaisiu ir riešutų prisipirkau visiškai skirtingų ir tokių kokių širdis norėjo,tikriausiai šiame recepte galima juos rinktis kokius tik nori?:) sakykite,kai vaisiai ir riešutai užpilami brendžiu,jį sugeria,nupilti nereikia? Kitas svarbus klausimukas - šiame recepte labai ilgas kepimo laikas nurodytas,visada jis toks turi būti ar bandyti su pagaliuku patikrinti,kad ir tarkim po valandos,gal jau iskepęs bus? Nes internete yra labai panašus receptas tik ten kepimo laikas 60 min 150 temp.o Jūsų recepte beveik tris kart ilgiau. Tad nežinau kiek reikia lauko kepti,padėkite man :)
AtsakytiPanaikintiTinka visoks rudasis cukrus, svarbiausia, kad išsukus su sviestu neliktų granulių, todėl smulkesnis patogiau.
AtsakytiPanaikintiTaip, vaisius galima rinktis kokius tik norite ir kokius tik mėgstate, tik svarbu atminti tokį dalyką, kad jei naudosite daug cukruotų vaisių, tada geriau šiek tiek sumažinti cukraus kiekį, kad pyragas nebūtų itin saldus.
AtsakytiPanaikintiJei viso brendžio nesugers, tada jo likučius tiesiog drąsiai supilkite į tešlą.
Ilgas kepimo laikas reikalingas tam, kad vaisiai atiduotų savo drėgmę, pilnai iškeptų ir skaniuosius syvus pasisavintų pyragas. Aš visad, pirmiausia, 150 C temperatūroje kepu 1 valandą. Tada temperatūrą sumažinu iki 140 C ir kepkite dar 1-1,5 ir tikrinu. Jau daug daug metų taip darau ir nebuvau nusivylusi.
Labai labai ačiū už tokį greitą atsakymą! Šiandien jau kepsiu pyragą,labai tikiuosi viskas pavyks:) o sakykit,kokią orkaitės funkciją naudojat?šildymą iš viršaus ir apačios ar kepimą su vejeliu?
PanaikintiTikiuosi, kad pavyko, kad ir kokią funkciją pasirinkote, aš kepu, šildant iš viršaus ir apačios pačiu paprasčiausiu būdu :)
AtsakytiPanaikintiKepa orkaitėje :) Pirmą kartą bandau tokį pyragą, labai norėjau išbandyti. Turėjau gražias popierines formeles pyragui tai keturis mažesnius padariau. Tikiuosi pavyks gardžiai :) Tešla labai Kalėdomis kvepėjo
AtsakytiPanaikintiAure, laikau kumštukus, kad viskas pavyktų ir ragaujantys palaimingai šypsotųsi, skanaudami Kalėdas ;)
AtsakytiPanaikintiO nieko tokio jei vaisiai bus uzpilti brendziu ilgiau nei per nakti (pvz. para)? Gal tada tokiu atveju nereikia laistyti brendziu po 2 savaiciu? Uzpyliau vaisius brendziu is vakaro ir atsiminiau, kad rytoj i darba, tai kepsiu tik vakare, bus praejusi para :) Bijau sugadinti :)
AtsakytiPanaikintiViskas gerai, galima ir dvi ir tris paras vaisius brendyje mirkyti, jie tik gerėja. O dėl laistymo spręskite pagal tai, ar po dviejų savaičių marlė bus sausa, ar dar drėgna. Jei drėgna, laistyti tikrai nebūtina.
AtsakytiPanaikintiAs jau treti metai kepu si pyraga :) nebeisivaizduoju Kaledu be jo :)) ir laukimo be to nuostabaus kvapo visuose namuose kai ji isvynioju patikrinti :D tik vaisius as kitus dedu: maziau razunu, daug dziovintu spanguoliu ir riesutu ivairiu :) maniskiam taip labiau patinka :) kepiau siemet du: apvalioj skardoj (skilo perpus) ir kekso skardoj, tai vos isemiau, irgi pabyrejo...nezinau kas jiems siemet nepatiko... bet vistiek palikau sventems :)) kvapas nuostabus, skonis irgi :)
AtsakytiPanaikintisvajojau šį pyragą kepti jau du metus bet vis prisimindavau per vėlai, bet šiemet spėjau laiku... jau kepa...kvapas dieviškas nežinau kaip reiks išlaukti Kalėdų... tik nzn ar nebūsiu pagadinus vaisius užpyliau 0,5ltr brendžio, kad apsemtų galvojau nupilsiu kas liks ryte bet nieko neliko... tik daug lb skanių girtų vaisių;-)
AtsakytiPanaikintikaip smagu skaityti tokį komentarą, šypsena įsijungia nuo ausies iki ausies ir dar smagiau, kad suspėjai laiku :) kai suvynioji į sluoksnius folijos, kažkaip ramiau tampa laukti ;) o šiek tiek labiau svaiginantis pyragas manau nesugadino dar nei vienų Kalėdų, nujaučiu, kad bus labai puiku!!
AtsakytiPanaikintiLabas, Simona,
AtsakytiPanaikintiNorėjau Jūsų paklausti, ar merlę sumirkytą brendyje reikia nugręžti? Aš vakar ją nugręžiau prieš apklodama. Naudojau juodąją arbatą. Šį ryt galvojau, kad gal ten per sausa jam :) ir neapšlakščiau dar papildomai.. lauksiu atsakymo:) Ačiū!
Sveika, tikrai taip, jei merlė išdžiūsta, reikia pyragą šiek tiek pašlakstyti, kad nebūtų jis šlapias, bet gautų drėgmės ir labai svarbu sandariai apvynioti po to folija :)
AtsakytiPanaikintiPyragas išėjo nuostabus! Ačiū! Gerų Jums metų ;)
AtsakytiPanaikintiSveiki
AtsakytiPanaikintiJei planuoju laistyti arbata, tai ir vaisius per naktį mirkyt tokioje arbatoje ir merlių arbatoj sudrekinti? viskas kaip aprašyta tik alkoholį keist arbata?
Tikrai, taip, alkoholį keisti arbata, bet rekomenduoju tokiu atveju kepti kažkur prieš dvi savaites, nes arbata nėra toks geras konservantas kaip alkoholis, taip pat labai svarbu arbatą pasaldinti.
AtsakytiPanaikintiAčiū Simona, už receptą! Pyragas fantastiškas, mums skaniausias kai pastovi apie 2mėn. tad vaisiai mirksta ir vakare eisiu kept. Vyras šventėms nieko kito nenori, tik šio pyrago �� Ir vaisius mirkau 0.5L brendžio, bet kai suvynioju, taip ir neatvynioju iki valgymo ��
AtsakytiPanaikintiSkaityti tokį komentarą tiesiog balzamas sielai. Ačiū! Jau ir aš imu planuoti, kad šį savaitgalį kepsiu :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, nutariau iškepti šio pyrago Kalėdinėms dovanoms, bet nutariau kepti keksiukų formose - ar neteko mėginti? ar reiktų kažką pakeisti tuomet? aišku, truputį jau vėluoju, bet užmerkiau su daugiau brendžio, gal prisirps pakankamai :)
AtsakytiPanaikintiManau, Reda, viskas bus puiku, keksiukai bus lengvesnio skonio, bet nei kiek ne prastesnio :) reiktų sutrumpinti kepimo laiką. Po valandos jau reiktų tikrinti, ar neiškepę.
AtsakytiPanaikintiIšsikepiau ir aš. Tik virsus turbut del karscio įskilo😑 labai blogai?
AtsakytiPanaikintiPo ilgu "klajoniu" daug isbandytu kalediniu pyragu, vel kepu pagal Jusu recepta ,jis man pats paciausias�� o kepu kaledinius kasmet nuo 2014...net gi pagal Mary Bery ne toks skanus gaunas kaip pagal sita recepta. ACIU ��
AtsakytiPanaikintiAš taip pat šiandien kepsiu. Pirmi metai bus be cukatų. Niekur neradau. Deficitas. Pati neišdrįsau pasidaryti. Dėl pyrago kaip ir rami būčiau, bet vaikai išprašė ir jiem iškepti. Tai bandysiu su juoda arbata drėkinti. Kažin kaip gausis
AtsakytiPanaikintiAnonimiškas, kaip man smagu girdėti, džiaugiasi mano širdis :) Ir ačiū už tai, kad nepatingėjot parašyti tokį teigiamą atsiliepimą - be galo malonu!
AtsakytiPanaikintiAgne, laikau kumščius, kad pavyktų, kas manau ir nutiks. Kiek žinau, juoda arbata irgi puikus konservantas, būtinai parašykit - man labai smalsu, kaip gaunasi su arbata.
Šį pyragą kepiau jau porą kartų.Jis laikosi labai gerai ir jei yra kantrybės ar padėjai ir užmiršai, tai paskutinį gabaliuką suvalgiau liepos mėnesį. Skonis nepakartojamas. O cukatus verdu pati: apelsinus gerai nuplaunu, žieveles supjaustau kubeliais įpilu truputi vandens ir daug cukraus. Verdu iki būna permatomi. Laikau stiklainėlyje šaldytuve. Naudoju kepant keksus.
AtsakytiPanaikintiAš jau ketvirtus metus iš eilės kepu pagal jūsų receptą iš dešimtgubo kiekio. Ką tik susmulkinomr su vaikais kibirą gėrybių. Ačiū, kad pasidalino te!
AtsakytiPanaikintiSveiki, pirmi metai, kaio bandysiu šį Kalėdinį pyragą, manau pavyko viską kuo puikiausiai ir skaniausiai iškeoti. Tim dar kilo klausimas, ar nieko tokio, jei pyragą susukau dar tokį drungną!!! Ką ten nesušus jus labai?
AtsakytiPanaikintiLiuda, kaip smagu skaityti tokį atsiliepimą :) Ačiū už tokią gražią istoriją! O cukatų gaminimas namie iš viso yra magija ;)
AtsakytiPanaikintiUnknown, wau... iš dešimtgubo kiekio! Esu ir aš keletą metų tokias dirbtuves dariusi, atsimenu tą jausmą, kai namai pilni pyragų :) džiaugiuosi!
AtsakytiPanaikintiAutorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiUnknown, rekomenduočiau išvynioti, pasižiūrėti, kaip laikosi, suvilgyti marlę, jei sausa ;) laikau kumščius, kad pavyktų!
AtsakytiPanaikintiKą tik iškepiau iš dvigubos normos du didelius pyragus, įskilo viršus, kažin ar dėl karščio ar dėl kepimo miltelių? bet didesnę bėdą turiu..pyragus iškepiau praktiškai be cukraus...gal 50-70 g. kliuvo vienam pyragui. Vaisiai saldūs, tikiuosi nebus labai blogas skonis..gal eitų kažkaip pataisyti dar situaciją?ačiū
AtsakytiPanaikintiLabas! Pyragą kepsiu pirmąsyk (fingers crossed), norėčiau jį dovanoti, tai klausimas:
AtsakytiPanaikintiAr rekomenduotumėte kepti popierinėje formoje? Tokioje būna pirktiniai keksai ar pyragai. Gal esate bandžiusi? Taip išeitų, kad iskepus popierinėje formoje pyrago iš jos neisimčiau ir vusą mėnesį laikyčiau susukusi > merliuką ir foliją ( ar nesuopelys?).
Is anksto dėkoju už komentarą :)
Prisipirkau produktų ir einu pradėti procesą. Kiekvienais metais sau sakydavau, kad kepsiu ir užvėluodavau. Šiais metais bus pirmas kartas🫠
AtsakytiPanaikintiSveika Simona😊,
AtsakytiPanaikintijau pradėjo kirbėti mintys ,kad reikia ruoštis Kalėdinio brandinto pyrago kepimui , kurį kepsiu gal kokie 10 metai pagal jūsų receptą. Tad vėl susiradau interneto platybėse jūsų receptuką , susirašiau visus produktus , ko reikės pyragui.
Šio pyrago ruošimas ,kepimas , kai namus užlieja Kalėdų kvapas , yra kažkas nepakartojama, magiška ....
Kuo anksčiau išsikepu,tuo jis būna skanesnis (o kažkuriais metais gabalėlį vis palaistydama išlaikiau iki Velykų - buvo nuostabus 👌).
Iškepu 1 pyragą šeimos šventiniam stalui ir kitus mažomis formomis,net ir keksiukais , kad galėčiau dovanoti draugams, artimiesiems...
Ačiū Simona už nuostabius receptus,ačiū,kad dalinatės ❤️.