2012 m. gegužės 30 d., trečiadienis

Kaip skaniai paruošti kiaulienos pjausnius?

Viena mėgstamiausių mano šalių, į kurią norėčiau nukeliauti, yra Prancūzija. Dar labiau šis troškimas sustiprėjo pažiūrėjus filmą Paris, je t'aime. Kol kas po šią šalį keliauju savo virtuvėje, gamindama prancūziškus patiekalus. Užsimerkiu ir patenku į nedidelę jaukią kavinukę, kurioje mediniai stalai užtiesti raudonomis staltiesėmis, krintančiomis beveik iki pat grindų. Puiki vieta mėgautis maistu ir bendravimu.
 

Taigi, tuojau pasidalinsiu su jumis jaukios ir truputį prancūziškos vakarienės idėja. Tikrai tinkančios po ilgos dienos. Valgiai paprasti, bet žadina apetitą, o aromatas pakviesti į svečius gali net išalkusius kaimynus. "Pavaišinsiu" jus kiaulienos pjausniais su bulviniais virtinukais ir pikantišku grietinėlės padažu.


Vaikystėje mama visada kiaulienos pjausnius marinuodavo iš vakaro. Toks kiaulienos nugarinės pjausnių ruošimas smagus ir idealus, kai norisi greito patiekalo kitos dienos pietums. Be to, taip paruošta kiauliena yra labai minkšta, tiesiog tirpsta burnoje. Taigi, paskutinis darbas, kurį atlieku, prieš einant miegoti, kai savo šeimyną noriu palepinti puikiausia kiauliena, marinavimas. Nugarinės pjausnys puikiai tinka lepti keptuvėje su grioveliais, kadangi dailiai apskrunda, bet tinka ir įprasta keptuvė.


Jei neturite laiko gaminti bulvinių virtinukų, jų galite rasti prekybos centruose. Čia esu pateikusi receptą, kaip tobulai, mano nuomone, juos išsivirti namie. Įgiję įgūdžių, bulvinius virtinukus 4 žmonėms galite paruošti per gerą valandą, įskaitant laiką, kurį virs bulvės.
Puikus sumanymas, kurį nusižiūrėjau nuo Nigellos Lawson, su kiaulienos pjausnius ir bulvių virtinukais pateikti pikantišką grietinėlės, sidro ir garstyčių padažą. Šis padažas man - tas pats, kas eilėraščiui žodžiai. Tiesiog būtinas. Tad ir pradėkime...


Mėsos marinatui reikės:
10 raudonųjų pipirų, stambiai sutrintų
1/2 arba 1 valgomojo šaukšto druskos (priklauso nuo to, kaip sūriai mėgstate valgyti)
½ arbatinio šaukštelio maltos ugninės paprikos
1 didelės česnako skiltelės, sutarkuotos
1 arbatinio šaukštelio sutarkuoto imbiero
1 valgomojo šaukšto rudojo cukraus
1 valgomojo šaukšto svogūnų granulių
1 arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1 arbatinio šaukštelio džiovintų petražolių lapelių
½ arbatinio šaukštelio maltos kalendros
3 lauro lapų, smulkiai sulaužytų
10 kadagio uogų, stambiai sutrintų
2 valgomųjų šaukštų aliejaus

4 kiaulienos nugarinės pjausnių su kaulu

Padažui reikės:
Sviesto
8 valgomųjų šaukštų riebios grietinėlės
4 valgomųjų šaukštų sidro
2 – 3 arbatinių šaukštelių grūdėtų garstyčių

Patiekimui: bulvinių virtinukų

Per naktį marinuotų kiaulienos pjausnių su gardžiu išsiskyrusių mėsos sulčių, grietinėlės, garstyčių bei sidro padažu ir minkštučių bulvinių virtinukų derinys - tai paprastas, bet vertas dėmesio patiekalas, kurį būtinai rekomenduoju pasigaminti ir paragauti.

 Per naktį marinuoti kiaulienos pjausniai su bulviniais virtinukais ir pikantišku grietinėlės ir sidro padažu 

Iš vakaro
Dubenyje sumaišykite raudonuosius pipirus, druską, ugninę papriką, česnaką, imbierą, cukrų, svogūnų granules, juoduosius pipirus, petražolių lapelius, kalendras, lauro lapus, kadagių uogas ir aliejų. Į šį mišinį sudėkite kiaulienos pjausnius ir pirštais šį mišinį tolygiai paskirstykite ant jų. Taip paruoštus pjausnius šaldytuve marinuokite nuo 12 iki 24 valandų, bet ne ilgiau.

Kitą dieną
Jei nusprendėte, kaip aš, bulvinius virtinukus gaminti namie, pirmiausiai jų ir imkitės. Kai jau turėsite paruoštus, bet dar neišvirtus virtinukus, gerai po šaltu vandeniu nuplaukite pjausnius ir popieriniu rankšluostuku nušluostykite.
Išdėliokite kiaulienos pjausnius ant lentelės ir riebioje pusėje peiliu padarykite nedideles įpjovas, kaip matote nuotraukose. Taip riebalai geriau išsilydo, o odelė skaniai apskrunda. Į karštą keptuvę kliustelkite pora šaukštų aliejaus. Sudėkite į keptuvę pjausnius, sumažinkite ugnį iki vidutinės ir kepkite iš abiejų pusių po 5-6 minutes, kol dailiai parus. Kol pjausniai kepa, išvirkite bulvių virtinukus. Pjausnius sudėkite į lėkštę ir palikite šiek tiek atvėsti.
Keptuvę su mėsos sultimis palikite ant ugnies, bet sumažinkite ugnį, įdėkite šaukštelį sviesto, tada supilkite sidrą ir leiskite pusei jo nugaruoti, tai užtruks apie 2 minutes. Sukrėskite garstyčias ir išmaišykite, tada supilkite grietinėlę ir gerai išmaišykite. Pakaitinkite 1-2 minutes, kol padažas truputį sutirštės.
Padažą patiekite su pjausniais ir bulvių virtinukais, paprasčiausiai, apšlakstydami juos trupučiu padažo. Nuostabu :)

2012 m. gegužės 23 d., trečiadienis

Šeštoji iš 33 laimės akimirkų

Šeštoji iš 33 laimės akimirkų...
...Išsiviriau didelį puodelį raudonosios arbatos su medumi ir cinamonu. Gurkšnodama klausausi Mikhael Paskalev - I Spy. Laikrodis rodo truputį po šešių. Stoviu prie atvirų balkono durų ir gėriuosi lipnia vėlyvo pavasario šiluma, akimis seku dangumi plaukiančius baltus debesis. Išgirstu užkimusį durų skambutį. Šokdama nueinu iki durų. Žvilgtelėjus pro durų akutę, išvystu mylimą, apsikrovusį krepšiais ir gėlėmis. Džiaugsmo banga užlieja širdį. Atidarau, o jis tiesia man gėles ir sako, kad pamatęs jas iš karto pagalvojo apie mane. Ak, ar tai nėra laimė?...




Artėjanti vasara yra labai geras laikas gaudyti laimės akimirkoms: nepadoriai šilta, kartais trumpai palyja, viliojančiai tyvuliuoja tvenkiniai. Ore tvyro nuotykių ir laužų kvapas. Norisi atidaryti visus langus, naktinėti, gerti arbatą ir gyventi... bei kepti paprastus sausainius. Taip, taip, nuo jų dar labiau prišyla namai, bet kaip gera, kai jau sutemsta ir atvėsta, sėdėti balkone ir juos kramtyti. 


Einu į balkoną sukramtyti keletą sausainių. Niam, niam... Visada padeda laimingai užbaigti dieną.
Tik dar sykį paklausom dainą ir pašokam :) O kokia muzika jus įkvepia šokti? Ar kepat vasarą sausainius?



28 – 30 sausainiukų reikės:
125 g sviesto
1/3 puodelio (talpa – 250 ml) cukraus
¼ puodelio (talpa – 250 ml) rudojo cukraus, pvz. Demerara
1 didelio kiaušinio
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
1 ½  puodelio (talpa – 250) miltų
½ arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
¼ arbatinio šaukštelio druskos
90 g šokolado traškučių

Šokolado gabalėliai ir sviestiniai sausainiai yra labai neblogas derinys, kuris tiesiog tirpte tirpsta burnoje, ir kaip jie gardžiai kvepia kepami. Stiklinė pieno arba puodelis vėsios arbatos - būtina prie šių sausainių. Jei neturite šokolado traškučių, atšaldytą šokoladą sutarkuokite stambia tarka.

Labai skanūs sviestiniai sausainiai su šokolado gabaliukais 

1. Ant nedidelės ugnies prikaistuvyje arba mikrobangų krosnelėje išlydykite sviestą. Į jį suberkite cukrų, rudąjį cukrų ir vanilinį cukrų, maišykite mediniu šaukštu apie 3-4 minutes, kol cukrus ištirps. Tada įmuškite kiaušinį ir jį įmaišykite į sviesto ir cukraus masę.
2. Į gautą masę suberkite miltus, ant miltų suberkite druską ir kepimo miltelius, arbatiniu šaukšteliu įmaišykite pastaruosius į miltus, o tada viską išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
3. Į tešlą suberkite šokolado traškučius ir išmaišykite. Labai svarbu nepermaišyti tešlos, todėl geriausiai maišymui naudoti medinį šaukštą. Sausainių tešlą suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldymo kamerą 1 valandai.
4. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Kepimo skardą ištieskite kepimo popieriumi. Ant jos iš šiek tiek atšilusios tešlos valgomuoju šaukštu formuokite sausainius, tarp kiekvieno sausainio palikite nemažus tarpus. Skardą įkiškite į įkaitintos orkaitės vidurį ir kepkite apie 12-14 min., kol gražiai parus. Šiek tiek atvėsinkite, tada sudėkite ant grotelių, kad visiškai atauštų. Gaunasi apie 3 skardos sausainių.    

2012 m. gegužės 16 d., trečiadienis

Penktoji iš 33 laimės akimirkų

Penktoji iš 33 laimės akimirkų...
...Lyja. Rankoje spaudžiu didžiulį krepšį, kuriame glaudžiasi skėtis, bet jo neišsitraukiu. Dažnai pavasariais leidžiuosi būti sulyjama. Man patinka tas jausmas, kai lietus smelkiasi per drabužius ir pasiekia odą. Matau, kaip iš lėto nusiprausia visas miestas. Lietus jam atneša palengvėjimą. Ir man taip pat. Ak, ar tai nėra laimė?...  

Kai lietingą ir niūrią pavasario ar vasaros popietę norisi ko nors jaukaus ir lengvo, verdu sriubą "Vištienos kukuliai sultinio dubenėlyje". Šią sriubą taip įmantriai pavadino mano vyras, o aš pagalvojau, kad tai tikrai puikus ir tinkamas pavadinimas. Siekiant sušilti ir pasisotinti, neapkraunant skrandžio, ne visada reikia ilgų valandų virtuvėje, kartais užtenka tiesiog geros kokybės ekologiško sultinio kubelių. Kuo kokybiškesnis sultinys, tuo skanesnė sriuba. Jaukiausia valgyti taip: "Vištienos kukuliai sultinio dubenėlyje"+pakepta stora baltos duonos riekelė+apklotas+"Seksas ir miestas".
 


4 išalkusiems sriubos mylėtojams reikės:
2 vidutinio dydžio morkų
½ didelio svogūno
250 g pievagrybių
1400 ml vandens ir 2 vištienos sultinio kubelių
2 valg. šaukštų aliejaus
1/4 - 1/3 puodelio ryžių (puodelio talpa - 250 ml)
250 g vištos krūtinėlės
2 riekelių baltos sumuštinių duonos
125 g grietinėlės
½ arbat. šaukštelio svogūnų granulių
½ arbat. šaukštelio saldžiųjų paprikų miltelių
1/4-1/3 arbat. šaukštelio maltų kvepiančiųjų pipirų
1/4-1/3 arbat. šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/4-1/3 arbat. šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
Druskos (truputį daugiau nei ½ arbat. šaukštelio)
1 kiaušinio
Šviežių petražolių ir krapų
1 didelės česnako skiltelės
 
Kad ši sriuba puikiai pavyktų, nepamirškite kelių smulkmenų:
1. Jei mėgstate tvirtus grybus, sudėkite juos baigdami virti sriubą, aš mėgstu grybus apkepti su svogūnu ir morkomis, kad suminkštėtų.
2. Kukulius darau įmaišydama grietinėlės, manau, taip jie įgyja puikią konsistenciją ir, žinoma, skonį, tačiau grietinėlę galima pakeisti pienu ar vandeniu, tik pilkite atsargiai, kad kukulių masė nebūtų per skysta - 250 g vištienos reikia apie 35 - 40 ml vandens ar pieno.
3. Batonas (t.y. balta forminė duona) yra būtina kukulių sudėtinė dalis. Kukulius batonas padaro trapius, nes skystis, kuris išsiskiria iš mėsos, susikaupia būtent jame. Rekomenduoju nupjaustyti batono riekelių plutas - taip skaniau ir gražiau. 
4. Jeigu neturite svogūnų granulių, tada į mėsos masę įmaišykite 1/4 labai smulkiai supjaustyto svogūno, tik nemalkite svogūno kartu su mėsa, nes kukuliai bus kartoki.
5. Česnakas yra slapta šios sriubos sudėtinė dalis - tikrai tiktai daro stebuklus. 

Vištienos kukuliai sultinio dubenėlyje

1. Morkas nuskuskite, o svogūnus nulupkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Išilgai supjaustykite grybus.
2. Ant vidutinio karščio užkaiskite puodą ir įpilkite 2 šaukštus aliejaus. Suberkite susmulkintus svogūnus ir morkas, išmaišykite mediniu šaukštu, pridengę troškinkite 5 minutes. Tada sudėkite grybus, išmaišykite ir vėl pridengę troškinkite apie 3 minutes. 
3. Sultinio kubelius sudėkite į asotį ir užpilkite verdančiu vandeniu iš virdulio. Maišykite, kol kubeliai ištirps. Sultinį supilkite ant daržovių puode. Sriubą gerai išmaišykite ir užvirkite.
4. Į verdantį sultinį suberkite ryžius, išmaišykite, sumažinkite karštį ir pridengę palengva virkite apie 15 minučių, per tą laiką paruoškite kukulius.
5. Vištieną, grietinėlę, batono riekeles ir kiaušinį sudėkite į virtuvinį kombainą ir malkite, iki tol kol gausite tiršto kremo konsistenciją. Į maltos vištienos masę įmaišykite druskos, maltų juodųjų ir kvepiančiųjų pipirų, paprikos miltelių bei įtarkuokite muskato.
6. Iš paruoštos vištienos masės drėgnomis rankomis arba dviem šaukšteliais formuokite nedidelius kukulius ir dėkite juos į verdantį sultinį. Kai sudėsite visus kukulius, išmaišykite ir palengva sriubą virkite dar apie 5-7 minutes. Susmulkinkite gerą šaukštą petražolių ir gerą šaukštą krapų. Sumeskite žoleles, įtarkuokite didelę česnako skiltelę ir dar pusę minutės pavirkite, jei reikia, paskaninkite druska ir pipirais. Skanaukite...

2012 m. gegužės 14 d., pirmadienis

Ketvirtoji iš 33 laimės akimirkų

Ketvirtoji iš 33 laimės akimirkų...
...Nors jau beveik pavasario pabaiga ir saulė kasdien leidžiasi vis vėliau, vėjas sekmadienį buvo drėgnas ir skvarbus. Stovėjome ant laivą primenančio medinio liepto ir stebėjome, kaip dangumi plaukia pūkiniai debesys, o šalti gūsiai lindo už striukių apykaklių.
   
Kai svečiuojamės pas vyro tėvus, visada einame pasivaikščioti prie tvenkinio, vadinamo Jūra. Šį sykį čia ilgai neužtrukome ir pasukome link malūno. Malūnas jau seniai neina. Kiekvieną pavasarį matau aš jį, bet kiekvieną pavasarį jis man kitoks. Vis jaukesnis. 

Malūnas stovi netoli dvaro. Iš malūno vienos pusės tęsiasi dvaro parkas, iš kitos - geltonuoja pienės. Atrodo, kad jos sekmadienį pakilo visu ūgiu ir plačiai šypsojosi. Pieva buvo tokia auksinė, o dangus toks mėlynas, o vėjas nors stiprus, bet truputį šiltesnis nei prie jūros, kad, būnant šalia malūno, nejuntamai prabėgo gera valanda.

Sesers draugas nupynė jai pienių vainiką, kol mes su vyru raudonu skėčiu gaudėm vėją ir bandėm pakilti virš žemės. Taip prašypsindami aplinkinius.Man labai patinka tokios šviesios pavasario dienos. Kai čiulba paukščiai, kai medžiai mojuoja šakom. Viskas tarytum atgyja ir suspindi. Ir reikia labai daug ka nuveikti. Pirmiausia, nusišypsoti visiems sutiktiems. Antra, prisiskinti lauko gėlių. Trečia, palaižyti ledų. Ketvirta, tvirčiau suspausti mylimojo ranką. Penkta, iš širdies pasišnekėti.
   
Kai po ilgo pasivaikščiojimo grįžom į namus, mus pasitiko malonus gaminamo maisto kvapas, vyro mama su didžiule meile išvirė šviežių rūgštynių sriubos. Sėdėjome susiglaudę prie nedidelio stalo ir šypsodamiesi (lyg tos pienės) siurbčiojome sriubą. Visiems buvo gera. Ak, ar tai nėra laimė?...


Kas iš tikrųjų nori pajusti pavasario skonį, turi paragauti rabarbarų. Kai imu kalbėti apie rabarbarus, prisimenu, kaip vaikystėje juos valgydavau tiesiog su cukrumi. Galėjau iš karto suvalgyti penkis ar šešis rabarbarų stiebus, kol nuo cukraus apsaldavo širdis. Dabar, palyginus, labai mažai valgau rabarbarų, bet, kai kas nors įdeda jų lauknešėlį, niekada neatsisakau. Dažniausiai su rabarbarais kepu pyragą, bet kai norisi ko nors lengvesnio ir paprastesnio, rabarbarus paprasčiausiai kepu su medumi ir apelsinų sultimis, o po to derinu su tuo, ką randu šaldytuve. Be to, su rabarbarais išeina labai skanus Clafouti, kuris iškepa, kol vakarieniauji.  

Kuo jaunesni ir ružavesni rabarbarai, tuo gražiau šis patiekalas atrodys, kadangi jų nereikia nulupti, jei stiebai dideli ir labai tvirti, žievę būtinai nulupkite.

4 pavasariškai nusiteikusiems valgytojams reikės:
250 g rabarbarų kotų
1 didelio, gerai nuplauto apelsino nutarkuotos žievelės ir sulčių
2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
3 valgomųjų šaukštų medaus

Šviežiose apelsinų sultyse įmirkę rabarbarai ir medus - tai tikrai sėkmingas derinys. Jie taip gardžiai kvepia kepami, kad, prisipažinsiu, sudėtinga susivaldyti, neparagavus šio patiekalo dar karšto, vos ištraukto iš orkaitės. Labai tinka su ką tik iškeptais blynais, avižinių dribsnių koše, paskrudinta pyrago riekele, varške, ledais ar, kaip aš mėgstu labiausiai, su tirštu natūraliu jogurtu. Likusias sultis atskiedžiu karštu vandeniu - gaunasi labai puiki arbata.  
 
Su medumi ir apelsinų sultimis kepti rabarbarai

1. Rabarbarų kotus gerai nuplaukite ir supjaustykite apie 5 cm gabaliukais.
2. Pasirinkite kepimo indą, kuriame rabarbarų gabaliukai tilptų vienu sluoksniu ir juos į jį suberkite. Ant gabaliukų suberkite nutarkuotą apelsino žievelę, vanilinį cukrų, supilkite sultis ir sukrėskite medų. Viską gerai išmaišykite.
3. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 150 C., apie 50 minučių, kol rabarbarų gabalėliai taps minkšti. Palikite truputį atvėsti ir skanaukite, su kuo tik geidžia jūsų širdis.
Skanaus...