Puslapiai

2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Eiti pasivaikščioti į Panemunės šilą, paskui iškepti margą keksą

Pamenu, kaip mokyklos laikais kiekvieną dieną tekdavo nueiti mažiausiai tris kilometrus pėsčiomis, o dažnai ir šešis ar septynis. Tikriausiai todėl mėgstu ilgus pasivaikščiojimus ir niekada nesiskundžiu, jei tenka kažkur keliauti pėsčiomis. 



Vakar, įsikibus mylimam į parankę, klaidžiojau po Panemunės šilą, ir, atrodė, jog viskas lyg romantiškam filme - švelnus ir šiltas oras, laimingi žmonės, ryškiai šviečia saulė, o oras skamba nuo paukščių giesmių. Grįžus namo, apėmė įkvėpimas iškepti marmurinį keksą. Tai, kas stebuklinga, dažniausiai nutinka tada, kai to visai nelauki. Pavyzdžiui, bepjaustant dar garuojantį keksą, kai šalia kvepia arbata, supranti, kad gyvenimas toks paprastas ir gražus, ir kad nuo to neįmanoma pabėgti. Net jei ir netyčia norėtum gailėtis savęs.



Einu mokytis, daug mokytis, po to rašyti laiškų. Ant balto lapo juodu rašalu. O įkvėpimui truputį grožio.


Klausant šią dainą, apėmė mintys, jog kai kurie dalykai gyvenime niekada nesikeičia: būna akimirkų, kai nerandi atsakymų į Tau rūpimus klausimus, po šių akimirkų seka laikas, kai atrodo, kad jau viską išsiaiškinai, o tada vėl apima nežinia. Vienas mano draugas mėgsta sakyti, jog gyvenimo grožis ir yra prasmės ieškojime. Gerai, kad nesame vieni, kad visada kažkas yra šalia. Taip lengviau, kai pasiklystame. Gerai, kad ieškant, sutinkame tokių pat ieškančių, kad vieni kitus papildome, kad net išsiskyrę paliekame ženklus vieni kitų širdyse. Kaip gerai, kad dar turiu kam parašyti tikrą laišką apie visus atradimus ir paklydimus.


Vienam dideliam margam keksui reikės:
4 valgomųjų šaukštų kakavos miltelių
4 valgomųjų šaukštų pieno
2 puodelių (220 g) miltų (mano puodelio talpa - 250 ml)
10 valgomųjų šaukštų (80 g) bulvių krakmolo
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
160 g sviesto
8 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus
1 su ½ puodelio cukraus (jei nemėgstate saldžiai, cukraus kiekį galite truputį sumažinti)
3 valgomųjų šaukštų cukraus pudros kekso užbarstymui
4 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus
½ citrinos žievelės geltonojo sluoksnio
6 didelių kiaušinių

Tikiu, jog apie šį kepinį didelė įžanga tikrai nebūtina. Purus, minkštas, žavus ir burnoje tirpstantis keksas, kuriam nereikia jokių ypatingų ingredientų. Gelbėjantis, kai užsimanai ko nors skanaus, o piniginėje švilpauja vėjai. Dar vienas jo pliusas, jog tiesiog neįmanomas dalykas, kad šis keksas nepavyktų, ar kam nors nepatiktų. Jis suvienija ir tuos, kurie mėgsta šokoladinius kepinius, ir tuos, kurie dievina vanilinius skanėstus su švelnia citrinos gaidele. O dar tas nuostabiai suskilęs paviršius...
Kepant keksus, aš visada dalį miltų pakeičiu bulvių krakmolu, kadangi šis kepiniams suteikia gražią spalvą ir lengvumo. Jei neturite krakmolo, galite jo ir nedėti. Vietoj krakmolo, nurodyto recepte, imkite tokį pat kiekį miltų.

Marmurinis keksas

1. Keksą kepkite pailgoje arba apvalioje dantytais kraštais tuščiavidurėje formoje (skersmuo - 24 cm). Formą ištepkite išlydytu sviestu ir išbarstykite miltais. Miltų perteklių iškratykite.
2. Iš pradžių miltus sumaišykite su kepimo milteliais, krakmolu ir nedideliu žiupsneliu druskos, po to juos išsijokite į didelį dubenį. Rekomenduoju nepatingėti ir tai padaryti ;)Kakavos miltelius sumaišykite su pienu. Maišykite, kol gausite vienalytę spindinčią masę.
3. Į prikaistuvį sudėkite sviestą ir supilkite aliejų, kaitinkite, vis maišant, iki tol, kol sviestas išsilydys. Į šiltą sviesto ir aliejaus mišinį gerai įmaišykite cukrų ir nutarkuotą citrinos žievelę.
4.  Į sviesto, aliejaus ir cukraus masę įmuškite vieną kiaušinį, išmaišykite, įpilkite apie trešdalį stiklinės miltų mišinio ir išsukite iki vientisos purios masės. Tada vėl įmuškite kiaušinį, išmaišykite, supilkite dalį miltų ir išsukite. Taip kartokite tol, kol sudėsit visus produktus. Kai sudėsite visus produktus, dar apie 5 minutes tešlą paplakite.
5. Paruoštą tešlą (gaunasi 1 l) perskirkite į dvi dalis: 400 ml ir 600 ml. Į 400 ml tešlos įmaišykite su pienu sumaišytus kakavos miltelius, o į 600 ml tešlos įmaišykite vanilinį cukrų. Naudokite du šaukštus. Iš pradžių į formą dėkite ploną sluoksnį šviesios tešlos, ant šviesios tešlos dėkite tamsią tešlą, ant tamsios vėl šviesią ir taip, kol baigsis tešla. Tada peiliu tešloje išvedžiokite keletą begalybės ženklų arba zigzagų, taip sukursite marmuro efektą. Tik nepersistenkite ;) 
6. Iš pradžių keksą kepkite 15 minučių iki 200 C įkaitintoje orkaitėje, tada temperatūrą sumažinkite iki 175 C ir kepkite dar 35 minutes. Ar keksas iškepęs, tikrinama, įsmeigiant medinį iešmelį. Iškepusį keksą apie 1 val. aušinkite formoje, po to išimkite. Kekso paviršių apsijokite cukraus pudra. Skanaukite :)

2012 m. kovo 16 d., penktadienis

Apie tai, kaip kiekvienoje dienoje surasti magijos...

Pirmadienis


Antradienis



Trečiadienis



Ketvirtadienis



Penktadienis

Kartais gyvenimas ima ir pradeda bėgti - tiesiog verstis kūliais per galvą, tada turi labai susikaupti ir išplėsti akis, kad neužstrigtum rutinoje, kai atrodo, jog per visą savaitę nieko neįvyko - Tu tiesiog pabusdavai, darydavai savo darbus ir nueidavai miegoti.
Labai susikaupti ir išplėsti akis, kad pastebėtum visai mažus dalykus - balandžių medį, lietuvišką Don Kichotą, arbatoje atsispindinčius debesis, ramybę, lipant laiptais, pirmuosius pavasario žiedus ir daugybę kitų dalykų: šiltą vandenį, sušalus, pirmo kąsnio palaimą, kai esi tikrai išalkusi (-ęs), apkabinimus ir pabučiavimus. 
Svarbu nuolatos negalvoti, koks nelaimingas žmogus esi, neieškoti priežasčių, kodėl negali džiaugtis, nesvarstyti, kodėl gyvenimas Tau toks neteisingas, ką iš tavęs atima, kol dirbi, padedi, slaugai, sergi, bet dėkoti už tai, ką gauni iš gyvenimo kiekvieną dieną, už tai, kas Tave supa ir už tai, kad esi gyvas.

Vakar vakare, kai atidariau balkono duris, jog į kambarį įeitų gryno oro, akys užkliuvo už langų šviesų, oranžinių kvadratėlių, ir pajutau šilumą, džiaugsmą bei prabangą dovanoti meilę. Kai buvau vaikas, mėgdavau užuolaidomis neuždengtus langus, įsispoksodavau į ant palangių tupinčias kates, į virtuvėje šokančias mamas, į neapsakomo grožio gyvenimus, nes net negalėjau įsivaizduoti, kad oranžiniai kvadratėliai galėtų slėpti ką nors negražaus – rūpesčius, pykčius ar kitą žmonių širdžių tamsumą. Keisčiausia yra tai, kad ir dabar, kai suvokiu, jog gyvenimas nutapytas iš įvairių spalvų, langų šviesos man pati geriausia laimės terapija. Tu net neįsivaizduoji, kokia dėkinga jaučiuosi už elektros lemputės išradimą. 































2-4 (priklausomai nuo alkio lygio) žmogučiams reikės:
500 g vištų krūtinėlių be kaulo ir odos
4-6 česnako skiltelių
2 valgomųjų šaukštų garstyčių
2-3 arbatinių šaukštelių pomidorų tyrės
1-2 arbatinių šaukštelių vyno acto
5 valgomųjų šaukštų vištienos sultinio arba vandens
Saujelės svogūnų laiškų
1 svogūno
3 valgomųjų šaukštų aliejaus
200 g spagečių
Druskos ir juodųjų pipirų
2 arbatinių šaukštelių kukurūzų miltų
220 ml neriebios grietinėlės

Švelnus plonomis juostelėmis supjaustytos vištienos troškinys, pateikiamas su spagečiais, gali tapti tikru stebuklu po ilgos dienos, nes pagaminamas labai greitai, nereikalauja ypatingų pastangų ir yra iš tiesų labai skanus. Taip sakau todėl, kad šitu paprastu patiekalu yra susižavėję ne vienas ir ne du valgytojai. Kažkada, lietingą popietę, kai į parduotuvę eiti nebuvo nei noro, nei jėgų, receptas, kurį tuoj pat atskleisiu, padėjo padaryti įspūdį net ir nelabai išalkusiems svečiams. Dabar taip paruošta vištiena - neatskiriama dienų, kai būtinai reikia skubiai ko nors jaukaus, dalis.
 
Vištienos juostelės, pateikiamos su spagečiais ir česnakų, grietinėlės bei garstyčių padažu

1. Užvirkite dideliame puode vandens makaronams. Vištų krūtinėles supjaustykite ilgomis, plonomis juostelėmis.
2. Nulupkite česnakus ir sutarkuokite į dubenį. Į dubenį pas česnakus supilkite garstyčias, pomidorų tyrę, actą ir sultinį. Išmaišykite.
3. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Keptuvėje įkaitinkite aliejų (2 šaukštus) ir kepkite svogūną apie 1-2 minutes. Į keptuvę sudėkite vištieną, maišant kepkite, kol pabals. Įmaišykite česnakų ir sultinio mišinį į keptuvę pas vištieną. Troškinkite ant mažos ugnies apie 5-7 minutes.
4. Į verdantį vandenį puode sudėkite makaronus ir gerą žiupsnį druskos. Pamaišykite. Virkite apie 10-12 min., paskui nukoškite ir karštus makaronus sumaišykite su geru šaukštu aliejaus.
5. Sumaišykite kukurūzų miltus su puse grietinėlės ir supilkite į keptuvę pas vištieną. Išmaišykite. Susmulkinkite svogūnų laiškus ir suberkite į keptuvę. Supilkite likusią grietinėlę, išmaišykite. Troškinkite 2-3 minutes, kol padažas sutirštės. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
6. Vištieną su padažu patiekite ant makaronų. Galite papuošti svogūnų laiškų griežinėliais. Skanaus ir jaukaus valgymo :) 

2012 m. kovo 7 d., trečiadienis

Jei dabar ateitum pas mane liūdnas ir pasimetęs žmogutis, aš paklausčiau...

Ilgai nežinojau, kokią profesiją norėčiau rinktis, todėl norėjau būti daug kuo. Vienuoliktoje klasėje svajojau būti psichologe ir labai daug skaičiau apie žmonių sielos gydymą. Vienas iš svarbiausių dalykų, kurį tuo laikotarpiu sužinojau - rūpestis savo vidiniu vaiku. Jei dabar ateitum pas mane liūdnas ir pasimetęs žmogutis, aš paklausčiau:
Kada nustojai išdykauti ir žaisti kasdien?
Kada nustojai dainuoti vonioje?
Kada nustojai šokti taip, kaip tik moki?
Kada nustojai skaityti pasakas ir sekti savas?
Kada nustojai fantazuoti ir tuo tikėti?


Šie klausimai man ypatingi tuo, kad padeda surasti tą mažą mergaitę, kuri gyvena manyje, ypač, kai esu sutrikusi. Tą mažą metgaitę, kuri, klausydama Black - Wonderful Life, dainuoja pagal save. Tą mažą mergaitę, kuri piešia popierinių lėlių namus, o po to karstosi medžiuose. Tą mažą mergaitę, kuri šoka viena būryje žmonių, net negalvodama, ką kas pamanys.Tą mažą mergaitę, kuri daro tai, ką diktuoja jos širdis, ir todėl nei minutei nesuka sau galvos, ar teisingai gyvena, ar ne veltui?
Juk tiesa, kad artėjant trečiąjai ar ketvirtąjai dešimčiai, kažkas nutinka ir tampame rimtomis tetomis ar rimtais dėdėmis. Išmokstame, kaip reikia elgtis visuomenėje, kas yra priimtina, o kas ne, kad saldainiai nėra geriau už pinigus, iš tiesų, jog už pinigus nėra geriau nieko. Išmokstame po rimta išore paslėpti vaiką, iš kurio turėtume pasimokyti, kaip būti laimingu. Paslepiame giliai, o kartais visai jį užmirštame.
Taip vidinį vaiką pakeičia vidinis kritikas. Atsisakome deserto, nes ir taip esam stori, atsisakome dainuoti, nes nemokame gražiai, atsisakome suptis, nes atrodysime nerimtai, atsisakome šokti, nes taip ir neišmokome. Atsisakome fantazuoti, nes svajonės neišsipildo. Atsisakome būti laimingi.


Jei dabar ateitum pas mane liūdnas ir pasimetęs žmogutis, aš pasakyčiau - nežiūrėk į gyvenimą labai rimtai, tegul jame lieka vietos stebuklams, nematomiems draugams, pasakoms ir išgalvotiems dalykams. Tegul tau sako, koks Tu vaikiškas žmogutis, kai paeiliui išgeri keletą kakavos puodelių ar suvalgai visą kilogramą saldainių, kai nešioji tik kumštines pirštines ir margus šalikus, kai juokiesi iš kvailų dalykų, bet kam tai rūpi. Juk taip nuostabu iš visos širdies džiaugtis pasauliu ir pačiu gyvenimu. Taip smagu šokti, fantazuoti, nuoširdžiai tikėti, nustebti, mylėti, tai, kas esi iš tikrųjų, neapsimetinėjant. Ir kai tik pritrūksi drąsos, prisimink, jog gyvenimas per trumpas, jog praleistum jį nuobodžiai.

Aš tikrai ir po dešimt metų, jei tik būsiu gyva, išdykausiu ir žaisiu kasdien, dainuosiu vonioje,šoksiu taip, kaip moku,skaitysiu pasakas ir seksiu savas, fantazuosiu ir tuo tikėsiu. Kas su manim? 

„Duona – tai sūnai, dirvos, arklių žvengimas, geležies žvangėjimas kalvėje, apšarmoję rąstų vežimai iš miško, noras ilgai ir teisingai gyventi; pienas – jų dukterys, tvartai, švarus rankšluostis pas šulinį, baltas laukiantis veidas už kreivo stiklo, troškimas gražiai ir ramiai numirti“.
R. Granauskas

Reikės:
1 stiklinės (250 ml) avižinių dribsnių
1 stiklinės (250 ml) lukštentų saulėgrąžų                        
1 stiklinės (250 ml) linų sėmenų
1 stiklinės (250 ml) rugių sėlenų
1 stiklinės (250 ml) cukraus
3 arbatinių šaukštelių druskos
2 valgomųjų šaukštų kmynų
1 litro šilto (kūno temperatūros) vandens
1 kg miltų (500 g viso grūdo rupaus malimo ruginių miltų ir 500 g kvietinių miltų)
2 valgomųjų šaukštų raugo

Naminės duonos kepimas yra kažkas nepaprasto. Receptą ir raugą gavau iš vyro mamos. Ačiū, Mieloji :) Gaunasi truputį saldi, soti, sveika (dėl daugybės įvairių grūdų) duonelė. Tobula dienos pradžiai ir jaukiai sutinkanti vakare, kai norisi kažko rimčiau prie sriubos dubenėlio.

Naminė duona su saulėgrąžomis ir kitokiais gėriais

1. Apie 3 - 4 valandas prieš užmaišant duonos tešlą, išimkite raugą iš šaldytuvo. 
2. Susiraskite patį didžiausią dubenį, kokį tik turite, ir jame su meile ir mediniu šaukštu sumaišykite avižinius dribsnius, saulėgrąžas, linų sėmenis, rugių sėlenas, cukrų, druską, kmynus ir miltus.
3. Į sausų ingridientų mišinį supilkite vandenį ir maišykite tik iki tol, kol neliks jokios sausos kruopelės. 
4. Į tešlą įmaišykite raugą, tai užtruks apie 30 - 50 sekundžių. Dubenį su duonos tešla uždenkite maistine plėvele ir pastatykite šiltai, pvz., prie radiatoriaus. 
5.  Praėjus 12 val., atsidėkite raugo kitam kartui, o likusią teš supilkite į aliejumi išteptą kepimo formą. Galite apibarstyti avižiniais dribsniais. Kepkite iki 190 C įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą ir 40 minučių.
6.  Duoną išėmę iš orkaitės uždenkite drėgnu rankšluostuku ir palikite pastovėti apie 20 minučių.
7. Ragaukite :) Ak, kaip skanu dar truputį šilta...

2012 m. kovo 3 d., šeštadienis

Paprasta tiesa apie laimę ir tikrai velniškai skanus šokoladinis pyragas Devil's food cake

Kaip gera, kad dienos ilgėja ir tampa vis šviesesnės; šaltas vėjas išvaiko tamsius debesis ir suvelia plaukus; bet vis dar jauku sėdėti susisukus į vilnonį apklotą ir stebėti, kaip iš kaminų rūksta dūmai; gera viduje, ypač gurkšnojant arbatą ir mėgaujantis šokoladiniu pyragu. Spintoje dar nepaslėti stori megztiniai ir vilnonės kojinės taip tinka, kai vakarėja. O šeštadieniams tinka ilgi apkabinimai, sulėtėjęs laikas, mažyčiai pabėgimai ir šokiai basomis. Tinka giedrai liūdna muzika. Kiekvienam leidžiama truputį pakilti virš šios žemės. Lėtai, labai lėtai šokant taip, lyg niekas Tavęs nestebėtų.

Iron And Wine - The Trapeze Swinger
Lana Del Rey - Video Games
James Vincent McMorrow - Wicked Game
 
Brangink savo vienatvę. Keliauk traukiniais į tas vietas, kuriose dar niekad nebuvai. Miegok po žvaigždėtu dangumi. Išmok vairuoti. Išvyk taip toli, jog nustotum bijoti, ar sugrįši atgal. Sakyk ne, kai nenori ko nors daryti. Sakyk taip, jei tavo instinktai kužda tokį atsakymą, net jei aplinkiniai nepritartų. Apsispręsk, ar pritapimas yra svarbiau nei išsiaiškinimas, ką tu veiki šioje žemėje. Tikėk bučiniais.
Eve Ensler


Kai apima svajinga nuotaika, cituoju šiuos žodžius sau, liūdintiems ir bijantiems, šoku basomis arba einu pasivaikščioti į senamiestį. Jis po truputį bunda iš žiemos miego - murzinas, šlapias, susivėlęs, dar ne visai spėjęs nusirengti kalėdines dekoracijas. Bunda tikrai iš lėto, įsiklausydamas į užkimusio gatvės muzikanto balsą, mokinių ir studentų šurmuliavimą, kepyklėlėse valgančių laimingą čepsėjimą.
O įkvėpta pavasario, geros muzikos, pasivaikščiojimų, kepu patį nuodėmingiausią ir skaniausią šokoladinį pyragą, kokį tik man tekę ragauti. Manau, šokolado gerbėjams būtų tiesiog neleistina jo neparagauti ;)

Šokoladinis pyragas Devil‘s food cake – vienas paprasčiausių gyvenimų malonumų. Neabejotinai panašus į meilės jausmą - saldžiai kartus natūralus narkotikas. Įsimyli, vos pradėjus šakute riekti tamsų, drėgną ir minkštą biskvitą, gausiai perteptą aksominiu šokoladiniu kremu. Švariai „išlaižytos“ valgytojų lėkštės patvirtina šio pyrago nuodėmingumą ir neprilygstamą gerumą širdyje, jį skanaujant. Nėra progos, kuri nepateisintų didžiulio gabalėlio šokoladinio pyrago Devil‘s food cake ir puodelio nesaldintos žolelių arbatos.  Ypač pavasarėjant...
 






 Tikrai velniškai skanus šokoladinis pyragas Devil‘s food cake

Šokoladiniams biskvitams reikės:
1 puodelio (250 ml) verdančio vandens
100 g kakavos miltelių
250 g rudojo cukraus (geriausia - nerafinuoto melasos cukraus)
270 g miltų
1 arbatinio šaukštelio sodos
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
1 stiklinės (250 ml) augalinio aliejaus
2 didelių kiaušinių
2 kiaušinių trynių
130 g grietinės

Kremui reikės:
180 g pieniško šokolado
50 g juodojo šokolado
160 g cukraus pudros
125 g kambario temperatūros sviesto
1 valgomojo šaukšto vanilinio cukraus
100 ml grietinėlės plakamosios (35 proc. rieb.)

Biskvitus kepsime taip:
Groteles įdėkite į orkaitės vidurį. Įjunkite orkaitę ir nustatykite 175 C temperatūrą. Dviejų 22 cm skersmens (apvalių) kepimo formų nuimamais kraštais dugnus išklojame kepimo popieriumi, o jų šonus ištepame sviestu. Kepimo formas atidėkite į šalį, kol prireiks.
Kartu sumaišykite verdantį vandenį, kakavą ir cukrų.
Kartu sumaišykite miltus ir druską.
Kartu sumaišykite grietinę ir sodą, po to įmaišykite aliejų ir kiaušinius bei trynius. Sumaišykite kartu kakavos sirupą ir grietinės, aliejaus ir kiaušinių masę.
Supilkite skystą masę į sausą mišinį ir išmaišykite (apie vieną minutę).
Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir supilkite į paruoštas kepimo formas. Kepkite apie 30 minučių.
Leiskite biskvitams visiškai atvėsti: pirmiausia vėsinkite 20-30 minučių skardose, po to atsargiai išimkite ir atvėsinkite ant grotelių ar lėkštėje. Kremu tepkite tik visiškai atvėsusius biskvitus.

Kremą gaminsime taip:
Pirmiausia išlydykite šokoladą virš garų vonelės ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. Išsukite iki purios masės sviestą, vanilinį cukrų ir cukraus pudrą. Išsuktą sviestą įmaišykite į šokolado masę. Truputį pašildykite grietinėlę, įmaišykite į šokolado ir sviesto masę ir mikseriu plakite 3 minutes, kol kremas šiek tiek sutirštės. Jei mėgstate kremą, galite gaminti iš dvigubos normos.

Ant pirmojo biskvito tolygiai paskleiskite 1/3 paruošto kremo. Dėkite antrą biskvitą, šiek tiek paspauskite, viršų ir šonus tolygiai aptepkite likusiu kremu. Apibarstykite, jei norite balto ir pieniško šokolado drožlėmis bei aplaistykite išlydytu baltuoju šokoladu. 

Skaniausia valgyti tą pačią dieną, praėjus apie 3-4 val. nuo sutepimo.

P.S.: Šis pyragas gali įvėpti patiems keisčiausiems užsiėmimams :)Kad ir panašiems į pašėlusius šokius... Gyvenkim :)