Puslapiai

2011 m. birželio 30 d., ketvirtadienis

Visada tikėk savimi

Ar žinai, kas yra labai baisu? Baisu yra tai, jog dažnai vietoj to, jog būtume pačiais geriausiai savo draugais, tampame didžiausiais savo priešais. Nepalaikome savęs, kai kas nors nepavyksta, atvirkščiai, graužiame ir kaltiname save, sakome sau, jog negalime, ir, iš tiesų, pradedame negalėti.
Mano brangus skaitytojau, visada tikėk savimi.
Epiktetas - romėnų filosofas, yra pasakęs: "kai nesiseka, neišsilavinęs žmogus kaltina kitus, pradėjęs lavintis - save, o išsilavinęs žmogus nekaltina nei kitų, nei savęs". Abejonės dėl turimų sugebėjimų, išvaizdos, ateities - jei leisi joms nevaldomai augti - gali Tave paklaidinti, jos gali įveikti tavo norus ir net svajones.
Net jei viskas vyksta ne taip, kaip Tu tikėjaisi, niekada nepasiduok, nenuvertink savęs ir neatsisakyk savo tikslo. Tikėti savimi tokiomis akimirkomis yra itin svarbu.
Ir man nutinka taip, jog kartais pasijuntu tokia mažytė, nedrąsi ir daug ko nemokanti. Visada tokiomis akimirkomis bandau mąstyti, jog kiekvienas nepasisekimas mano gyvenimo kelionės neatsiejama dalis, nuotykis, iš kurio turiu pasimokyti. Jei tokios mintys nepadeda, tada giliai įkvėpiu ir į širdį įsileidžiu laimę. Laimę, kuri yra visai šalia, tik per savęs gailėjimąsi jos namatau. Pavyzdžiui, einu virti labai sultingo naminio daržovių troškinio, klausantis Jason Mraz - Life is wonderful.
Pasitikėjimas savimi – įgimta ar išsiugdyta sąvybė?
Mano kuklia nuomone, tiesa yra tokia, jog pasitikėjimas savimi yra tiek įgimta, tiek išsiugdyta sąvybė. Absoliutus pasitikėjimas savimi geriausiai atsispindi, kai vaikas pradeda mokytis vaikščioti. Vaikas stojasi, bando eiti, krenta, krenta vėl ir vėl, vis dėlto nesiliauja stengęsis, kol pagaliau pavyksta vaikščioti be vargo. Juk tikrai nėra nei vieno vaiko, kuris parkritęs ir skaudžiai susimušęs nuspręstų nebesimokyti vaikščioti. Su kokiu pasitikėjimu, atsimenu, lenktyniaudavome su sese, tikėdamos, jog, jei tik norėtumėte, bėgtume dar greičiau. Kas gi nutiko, jog jau penktoje klasėje buvau atleista nuo kūno kultūros pamokų? Su kiekvienu sulauktu kritikos žodžiu, jog esu fiziškai silpna ir tikrai prasta sportininkė išaugs iš manęs, pradėjau vis mažiau ir mažiau tikėti, jog galiu bėgti greičiau,jei tik norėčiau. Išmokau savotiško bejėgiškumo – pati pradėjau tikėti, jog esu nesutverta sportui, ką jau kalbėti apie ištvermę. Taigi, jei pasitikėjimas savimi gali būti prarastas, vadinasi, gali būti ir išsiugdytas. Ar gi tai ne puiku?
Ugdantis pasitikėjimą aštuonių žingsnių planas
1 žingsnis: visada sėdėk pirmose eilėse. Ar pastebėjai, jog žmonės, kurie nenori būti pastebėti, sėdi klasės, kabineto, auditorijos gale?
2 žingsnis: išgyvenk visas emocijas, kurios kyla atsidūrus nemalonioje situacijoje, bet neužstrik neigiamose mintyse. Yra normalu truputį nuliūsti, kai iš vadovo gauni priekaištų dėl ne visai gerai atliktos užduoties, bet dvi dienas iš eilės galvoti, kad esi niekam tikęs žmogus, kuris yra nieko vertas ir nieko nemoka, sutik, tai jau per daug. Išmokite sustabdyti save ir pasakyti, aš esu talentinga, charizmatiška ir t.t. asmenybė.
3 žingsnis: išmok sakyti "ne", atvirai reikšdamas savo norus ir nuomonę, nebijok būti nereikalingas.
4 žingsnis: visada užbaik pradėtus darbus.
5 žingsnis: kalbėk emocingai, sąžiningai reikš savo mintis, nekreipdamas dėmesio į tai, ką apie tai kalba kiti.
6 žingsnis: įgyvendink savo svajones, nors jos ir nesutaptų su kitų žmonių lūkesčiais ir norais. Nesistenk būti kuo nors kitu, juk kiekvienas esmame ypatingas, vienintelis ir nepakartojamas.
7 žingsnis: mąstyk pozityviai - nepasiduok pralaimėjimo jausmui.
8 žingsnis: rask savo įkvėpimo šaltinį. Ar būk juo pati (pats)!
Ar žinai, kas yra labai nuostabu? Nuostabu yra tai, kaip visi pasaulio reikalai gali susitvarkyti, laikant rankose šiltą naminio maisto dubenėlį.
Šį troškinį pagaminti užtrunka šiek tiek laiko (reikia supjaustyti daržoves, jas atskirai apkepti ir po to viską kartu troškinti), bet rezultatas tikrai vertas visų šių pastangų. Be to, jis patiks visiems sveikai bei vasariškai nusiteikusiems, kurie nepatingėjo pasivaikščioti po turgų ir įsigyti įvairiausių daržo gėrybių. Neužmirškite traškios, Italija kvepiančios duonelės ir lėtai gardžiuokitės. Kad ir vėlyvos vakarienės metu :)
 

Ypatingasis daržovių troškinys

Kai noriu kažko lengvo ir jaukaus, atpalaiduojančio ir spalvingo, aš verdu didžiulį puodą ypatingojo daržovių troškinio. Dar šį troškinį gaminu tada, kai žinau, jog kita diena bus įtempta bei reikalaujanti daug energijos, o, grįžus namo, nesinorės veikti nieko kito, tik valgyti šiltą maistą. 

4 žmonėms reikės:
1 gražaus ir tvirto purpurinio baklažano (apie 350 g)
1 vidutinio dydžio cukinijos (apie 300 g)
1 nuskustos vidutinio dydžio morkos (apie 100 g)
2 vidutinio dydžio paprikų (aš dažniausiai naudoju vieną geltonąją ir vieną raudonąją)
1 nulupto didelio svogūno
2 nuluptų česnako skiltelių
3 vidutinio dydžio prinokusių pomidorų
9 valgomųjų šaukštų pomidorų padažo
600 - 700 ml daržovių sultinio
220 g konservuotų saldžiųjų kukurūzų
12 g šviežių petražolių
12 g šviežių krapų
2 lauro lapelių
5 šviežių čiobrelių šakelių
1/3 arbatinio šaukštelio džiovintų mairūnų
1 arbatinio šaukštelio džiovintų bazilikų
Nubraukto arbatinio šaukštelio cukraus
Druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
Alyvuogių aliejaus

1. Baklažaną supjaustykite 1 centimetro kubeliais. Nepjaustykite baklažano pernelyg smulkiais gabalėliais, nes tuomet jie prisigers daug aliejaus ir praras savo švelnų skonį. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ir suberkite baklažano kubelius. Iš karto juos išmaišykite, kad pasidengtų aliejumi ir kepkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, apie 3 min, kol šiek tiek parus. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
2. Tuo metu nulupkite cukiniją ir supjaustykite ją 1 centimetro kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus ir suberkite cukinijos kubelius. Kepkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, apie 3 min, kol šiek tiek parus. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
3. Nuskustą morką supjaustykite 0,5 centimetrų kubeliais ir suberkite į keptuvę su įkaitintu vienu arbatinius šaukšteliu aliejaus. Sumažinkite ugnį ir kepkite apie 5 minutes. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
4. Kal morkos kubeliai kepa,  paprikas, pašalinę sėklas, supjaustykite 1 centimetro storio juostelėmis. Į keptuvę, jei reikia, įpilkite dar lašelį aliejaus, suberkite paprikų juosteles ir kepkite ant nedidelės ugnies, vis pamaišant, apie 3 min, kol šiek tiek parus. Po to suberkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį.
5. Supjaustykite svogūną ir kepkite puode kelias minutes ant vidutinės ugnies. Smulkiai supjaustykite česnako skilteles, paskui sudėkite į puodą su svogūnais ir kepkite 1 minutę. Tuo metu pomidorus supjaustykite stambiomis skiltelėmis ir sudėkite į puodą. Į puodą taip pat įdėkite 7 valgomuosius šaukštus pomidorų padažo, supilkite 600 ml daržovių sultinio, viską gerai išmaišykite, užvirkite ir virkite 10 minučių. 
6. Paskui įmaišykite kukurūzus, susmulkintas petražoles, lauro lapelius, čiobrelių šakeles bei morkas. Uždenkite, užvirinkite, sumažinkite ugnį ir lėtai virkite 5 minutes. 
7. Tada įmaišykite baklažaną ir cukiniją. Uždenkite, užvirinkite ir lėtai virkite 5 minutes. Galiausiai įmaišykite paprikas. Uždenkite, užvirinkite ir lėtai virkite 30 minučių. Likus 5 minutėms iki troškinimosi pabaigos, įmaišykite žiupsnelį mairūno, bazilikų, susmulkintus krapus, 2 šaukštus pomidorų padažo ir šaukštelį cukraus. Pagal skonį pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Skanaus :)

2011 m. birželio 22 d., trečiadienis

Vaikštinėjimas savo malonumui

Pasivaikščiojimas savo malonumui - nevaržomas ir spontaniškas užsiėmimas. Nesvarbu, ar Tau patinka vaikščioti greitai, ar lėtai, tačiau "pasiklydimas" savo ar svetimam mieste, atidžiai stebint aplinką, yra vienas iš nuostabiausių dalykų, kuriuos gali suteikti savo kūnui ir sielai. Sutik, kad skubant į mokyklą ar į paskaitas ar į darbą, dažnai net nepajunti, kaip atsiduri iš taško A taške B. Niekada nenuvertink to, kas yra tarp šių dviejų taškų.
Pasivaikščiojimą savo malonumui, kaip būdą puikiai praleisti laisvą laiką, atradau dar mokyklos laikais. Esu viena iš tų laimingųjų, kurios savo gyvenime sutinka žmones, mėgstančius pasivaikčiojimus, medžiojant vaizdus, vertus nuotraukų albumo.
Keletas patarimų, kaip mėgautis pasivaikščiojimu:
1. Pasirinkite galutinį pasivaikščiojimo tikslą, bet ne maršrutą. Būtinai pasilikite šiek tiek vietos netikėtumams - juk tikrai smagu truputį pasiklysti ir atrasti naujas miesto vietas. Atsimenu, kai pasiklydome Varšuvoje, ieškodami Lazenkos parko, sugaišome gerą valandą, kol atradome kryptį, o kai atradome, tai nutarėme susidėti žemėlapius į kuprines ir tiesiog klaidžioti po miestą bei žavėtis netikėtais vaizdais, kurie išnyra tiesiai prieš akis, atitraukus jas nuo žemėlapio.
2. Nepersistenkite, kitaip vaikštinėjimas savo malonumui gali tapti varginančia kelione. Nereikalaukite iš savęs nueiti itin ilgų atstumų: nepamirškite, kad turėsite sugrįžti namo.
3. Žvalgykitės ir grožėkitės.
4. Nešiokis užrašų knygelę ir rašiklį. Kol pėsčiuoji, visada yra tikimybė, kad apiims įkvėpimas ir noras jį įamžinti raštu.
5. Pasiimkite kažko užkasti. Aš dažniausiai renkuosi riešutus.Jie suteikia energijos ir ilgalaikį sotumo jausmą.
6. Narstykite tai, ką matote po kaulelį, klausykitės erdvių tylos ir mašinų bei žmonių dialogų.
7. Neužmirškite gertuvės ir smagiai joje kliuksinčios arbatos.
8. Mano krepšy dar būna sumuštinių, žvakių ir degtukų, jei sugalvotume su bendrakeleiviu pavakarieniauti, užklupus vakarui.
9. Fotografuokite, kas nustebina, įkvepia, prašypsina, nustebina ir t.t.
O grįžus namo po ilgų klaidžiojimų, nėra nieko geriau, kaip užsirišti prijuostę ir išsikepti ko nors saldaus, kas įamžintų tą jausmą, kuris lieka sieloje po "pasiklydimų".
Jeigu pasikvietėte draugę ar draugą išgerti arbatos, šiuos pyragaičius rekomenduoju mažiausiai dėl dviejų priežasčių. Pirma, juos iškepti nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti perskaičius receptą. Antra, dar nesutikau žmogaus, kuris nemėgtų šių saulėtų skanumynų. Man jie skaniausi su džiovintomis slyvomis, bet galima rinktis bet kokias kitas mėgstamas džiovintas sodo gėrybes.
Pyragėliai su rome troškintomis džiovintomis slyvomis ir mascarpone
Ar žinote, kad džiovintos slyvos turi daug skaidulų ir yra be cholesterolio? Apie tai man papasakojo draugė, kuri padovanojo didžiulį maišą naminių džiovintų slyvų. Pamaniau: "Į pyragėlius su mascarpone bus kaip tik!". Ir iš tikrųjų buvo labai skanu :) Taigi...

6 pyragaičiams reikės: 

10 didelių džiovintų slyvų, 60 ml romo ir 1 šaukštelio cinamono

Tešlai:
185 g miltų
100 g šalto sviesto
2 šaukštai šalto vandens
1 šaukšto cukraus
Įdarui:
400 g maskarponės
3 kiaušinių trynių
1/3 puodelio cukraus
1 šaukštelio tarkuotos citrinos žievelės
1 šaukštelio vanilinio cukraus
1. Slyvas sudėkite į nedidelį prikaistuvį, užpilkite romu, įmaišykite cinamoną ir užvirkite, uždenkite ir palikite 1 val. pastovėti.
2. Į miltus įtarkuokite šaltą sviestą. Rankomis suformuokite trupinius. Įpilkite 2 šaukštus šalto vandens ir išminkykite tešlą. Padarykite rutulį ir 40 min. laikykite jį šaldytuve.
3. Atšalusią tešlą iškočiokite. Pyragėlių formeles ištepkite sviestu. Tešlos lakštą padalykite į šešias lygias dalis. Į kiekvieną formelę įklokite tešlos gabalėlį, prisprauskite prie kraštų ir dugno, kraštus, jei reikia, apipjaukite. Subadykite šakute, kad kepdami nesikilotų. Užklokite folija arba sviestiniu popieriumi ir įberkite bet kokių kruopų (žirnių, grikių, ryžių ar pan.). Pyragėlių pagrindus kepkite 190° C orkaitėje 10-15 min. vidurinėje lentynoje.
4. Kol pagrindas kepa, paruoškite įdarą: sumaišykite maskarponę, kiaušinių trynius, cukrų, citrinos žievelę ir vanilinį cukrų.
5. Slyvas nusunkite, bet romo neišpilkite, kadangi jo dar prireiks. Kiekvieną slyvą perpjaukite per pusę. Sugrąžinkite slyvas į romą ir virkite ant silpnos ugnies, kol romas išgaruos.
6. Apkepusius tešlos pagrindus išimkite iš orkaitės, nuimkite foliją su kruopomis. Į šiltus krepšelius sudėkite maskarponės įdarą ir slyvas. Pyragėlius dar kepkite 180° C orkaitėje, kol paviršius ims rusvėti apie 20-25 min.  

2011 m. birželio 16 d., ketvirtadienis

Akordeono melodija

Eini Laisvės Alėja - plytelės, nutrintos, seniai netekę naujumo, garuoja įkaitę per dieną. Liepų pavėsyje ant suolelių glaudžiasi neskubantys grįžti į namus, galbūt pavargę nuo kaitros, rodos, nėra nė kuo kvėpuoti. Sustoju prie lauko prekystalių, ant kurių guli senos knygos. Aplink prekystalius tvyro klegesys ir akordeono melodijos. Svajinga muzika įsismelkia į sielą, apsunkina kojas - stoviu ir negaliu pajudėti, negalėjau nueiti. Stoviu palei prekystalį ir laikau rankose kažkokią knygą spalvotais viršeliais. Apima žodžiais nenusakomas džiaugsmas - visos kitos mintys išnyksta, tarsi mostelėjus burtų lazdele. Nežinia kodėl pravirkstu, įsikniaubusi į angelui sargui į plaukus.
Prieš mane stovinti pardavėja nusišypso šilumos kupina šypsena. Pažadinta pardavėjos šypsenos, sėduosi ant suolelio su knyga, įsigyta už 2 litus, ir žiūriu didelėmis akimis į grojantį. Virtuoziškai grojamos melodijos keičia viena kitą ir vis pasigirsta į akordeono dėklą metamų monetų skambesys. Sustingstu ne tik aš, aplink grojantį vyrą sustoja ir daugiau žmonių. Skubėjimas ir laikas tampa nebesvarbu. Tokios akimirkos padeda susigrąžinti laimę, jei netyčia ją pameti, einant Laisvės Alėja.
Vaišinu svaiginančia melodija ir...

...pyragu, linkėdama mažų penktadieniškų nuotykių
Pyragas su špinatais, fetos ir rikotos sūriais bei prieskoninėmis žolelėmis

Grįždama iš darbo, susitikau su mama, kuri man įdavė didžiulį maišą jos užaugintų špinatų, petražolių ir krapų, užlėkiau į prekybos centrą pastverti mėgstamų sūrių ir namuose per gerą valandą išsikepiau puikų švelnaus skonio pyragą. Kartais šį pyragą kepu su didesniu špinatų kiekiu, tokiu atveju įmaišau mažiau sūrio. Ne ką mažiau skanu! Paprastai aš, nekantraujanti, šį pyragą valgau dar šiltą, bet šaltas jis irgi labai skaniai valgosi ir, be to, gražiai pjaustosi. Paragaukite jo per naktį palikto šaldytuve, nenusivilsite.

6 maloniai išalkusiems reikės: 

200 g špinatų
1 šaukšto susmulkintų petražolių
1 šaukšto susmulkintų krapų
200 g fetos
250 g rikotos
1/2 šaukštelio druskos
2 kiaušinių
400 g sluoksniuotos tešlos

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Ištepkite kepimo formą trupučiu aliejaus. Špinatus nuplaukite po tekančiu vandeniu. Nuplautus špinatus sudėkite į verdantį vandenį ir pavirkite 30-40 sekundžių, t.y. kol špinatai suvys. Paskui perliekite lediniu vandeniu ir gerai nuvarvinkite. Atsargiai rankomis „nuspauskite“ visą vandens perteklių.
2. Fetą bei rikotą sutrinkite su kiaušiniais iki vientisos masės, sudėkite špinatus, suberkite petražoles bei krapus, pabarstykite druska ir viską gerai išmaišykite.
3.  Sluoksniuotą tešlą padalykite į du lakštus. Vienu lakštu išklokite kepimo formą. Špinatų masę sukrėskite ant tešlos, išlyginkite. Likusiu lakštu užklokite įdarą, kraštus prispauskite. Viršų galite aptepti išplaktu kiaušinio baltymu. Kepkite 30-40 min., kol paviršius gražiai apskrus. Jeigu paviršius pradės skrusti greičiau, pridenkite folija arba kepimo popieriumi. Išimkite ir atvėsinkite. Skanaus :)

2011 m. birželio 8 d., trečiadienis

Gerosios akimirkos

Aplink mus daug gerųjų akimirkų: šiltos sutemos, laužų kibirkštys, jūros šniokštesys, putų purslai, žydinčio sodo aromatas. Vieną po kitos padovanoja gyvenimas. Tūkstančius gerųjų akimirkų. Daugybė jų net neturi vardų, kaip pavyzdžiui akimirka prieš lietų. Atrodo, tą akimirką gali nutikti bet kas - neapsakomo grožio dalykai.
Apie tokias akimirkas, kurios neturi vardų Mikė Pūkuotukas yra pasakęs: „Valgyti medų labai smagu, bet yra tokia akimirka prieš valgant, kai būna dar smagiau, tik Pūkuotukas nežino, kaip ji vadinasi". Tos trumpos sekundės paprasčiausiai yra ir tiek. Geriausios jos, kai žodžių nebūna iš viso. Kai pajutus jas, nerandi sakinių. Tai sekundės prieš išdrįstant įveikti savo baimę, prieš įkopiant į kalną, prieš iš orkaitės ištraukiant pyragą, prieš Naujuosius metus.
O koks visiškas gėris, kai šios akimirkos be pavadinimų susipina: vos tik pasibaigus lietui pradeda čiulbėti paukščiai, dairaisi, o jų nematyti, atrodo, jog lietus paliko čiulbantį orą arba kai ruošiesi prisipažinti, jog kažką myli, o šis prisipažįsta anksčiau (lyg meilę išskaitytų iš akių).
Gyvenimas yra laimingas. Tik reikia tai pastebėti, nepraeiti pro pačias geriausias akimirkas užsimerkus.

Šiandien laukiau audros, piešdama.
Jokių griaustinių, jokių žaibų, nieko.
Tokių akimirkų negalima pamiršti. Ir mes nepamiršim.
Žalių kokteilių. Merginos rašančios meilės laišką. Žvakių medyje. Ežiuko po mėlynais debesimis ir žaliu nuo žolės rūku. Tokių akimirkų, kurios neturi pavadinimų, nes yra per daug ypatingos, pamiršti neįmanoma.

Linkėjimai visiems, kurie pasiilgo audrų ir baklažanų :)   

KINŲ VIRTUVĖS ĮKVĖPTAS BAKLAŽANŲ TROŠKINYS

Kartais pabundu ryte ir jau žinau, ką ruošiu, grįžus iš darbo: kartais gana migloto seniai ragauto patiekalo skonio prisiminimo (tik vieno prsiminimo), todėl šiandien ilgai nedvejojau, kuo su vyru atgaivinsime skrandžius ir galvas po kaitrios vasaros dienos. Baklažanų troškinys ne tik labai skanus, bet ir puikiai tinka vakarienei (šios daržovės padeda įveikti nemigą), jame yra daugybė organizmui naudingų dalykėlių ir mažai kolorijų. Baklažanų troškinys nuostabus ir tuo, kad jis itin paprastas, o rezultatas nenuvilia net mėsos mėgėjų. 
Skanesni mažesni baklažanai. Mano manymu, vienas, svarbiausių dalykų, ruošiant baklažanus, nedidelis kiekis gerai įkaitinto augalinio aliejaus. Nuo to, jog kepant baklažanas neprisigertų per daug aliejaus, taip pat apsaugo ir toks mažytis ritualas: supjausčius baklažanus, juos pasūdome ir paliekame 30–60 minučių, po to nuskalaujame po šaltu vandeniu ir atsargiai nusausiname.
Rekomenduoju patiekti su ryžiais ir traškiomis salotomis. Skanumėlis!

4 porcijoms reikės: 

500 g nuluptų baklažanų (apie 2 mažų baklažanų)

1 arbatinio šaukštelio druskos

2 valgomųjų šaukštų aitriųjų paprikų ir česnakų padažo

2 valgomųjų šaukštų sojos padažo

1 arbatinio šaukštelio balzaminio acto

1 valgomojo šaukšto cukraus

4 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus

4 česnako skiltelių

6 svogūnų laiškų ir 1/2 arbatinio šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių 

1. Baklažanus nulupame ir supjaustome 1 cm storio juostelėmis. Supjaustytus baklažanus pasūdome druska ir paliekame 30 minučių. Tuo tarpu galime pasiruošti mėgstamų salotų. Praėjus 30 min. baklažanų šiaudelius nuskalaujame po šaltu vandeniu ir atsargiai nusausiname.
2. Iš aitriųjų paprikų ir česnako padažo, sojos padažo, balzaminio acto, cukraus ir 2/3 puodelio vandens užmaišome "marinatą" baklažanams. Kai cukrus ištirpsta, šį marinatą užpilame ant baklažanų. Atsargiai išmaišome, kad marinatu pasidengtų visi baklažanų šiaudeliai. Šiaudelius nusunkiame, bet marinatą būtinai pasiliekame. Jo dar prireiks.
3. Kepame per du kartus. Taigi, pirmiausiai, labai gerai įkaitiname keptuvę, pilame 2 šaukštus aliejaus, aliejų gerai įkaitiname taip pat ir tada suberiame pusę baklažanų šiaudelių. Vis pamaišant, kepame 5 min. Apkepusius baklažanų šiaudelius sudedame į dubenį. Po to tą patį pakartojame ir su likusiais baklažanų šiaudeliais.
4. Kai apkepa ir antroji šiaudelių dalis, į keptuvę gražiname pirmąją, viską užpilame marinatu, išmaišome ir troškiname 5 min., uždengus keptuvę dangčiu. Tuo tarpu itin smulkiai supjaustome česnakus. Česnakus beriame pas baklažanus ir dar viską troškiname apie 3-5 min. Smulkiai supjaustome svogūnų laiškus ir pačioje pačioje troškinimo pabaigoje įmaišome juos kartu su aitriųjų paprikų milteliais. Skanaus :)  

2011 m. birželio 1 d., trečiadienis

Tėčiams, kurie moka vertinti

Tapti tėvu yra lengva, tačiau juo būti nėra taip paprasta, jei supratote, ką noriu pasakyti. Yra tėčių, kurie, kad ir kaip gaila, nežino, kas yra nuoširdus pokalbis ir pasidžiaugimas vaikų pasiekimais. O mano tėtis yra iš tų, kuris, nesvarbu, ar šalia, ar toli, jo dėka mano pasaulis tampa prasmingesnis ir vertingesnis. Aišku, būna visko, bet juk kitaip ir būti negali: visi mes skirtingai sumprantame žmogaus egzistencijos prasmę. Visgi, aš kartais pagalvoju, kad gal mūsų pasaulis sukasi tik todėl, kad jame gyvena tokių ypatingų tėčių, besirūpinančių, kad jų vaikai užaugtų teisingais žmonėmis. Su tuo savo globėjiškumu. Be tobulų veidų ir širdžių, bet neleidžia vaikams pasiklysti. Tokie jau tie geri tėčiai. Toks yra jis, mano tėtis. Kaip čia pasakius, jis gali su Tavim klausytis Queen koncertą ir suprasti, kai beklausant The Show Must Go On, apsiverki. Jis gali paskambinti ir paslaptingai ištarti:
- Rodo filmą, kuris tau tikrai patiktų.
Prisiekiu, dar nebuvo filmo, kuris nepatiktų.
Jis gali su nuostaba akyse klausytis šimtą kartų girdėtų Širvio eilėraščių ir jais gėrėtis:
- Gaubė tylą sidabro drobulė... 

Kaip tokio tėčio nemylėti?   
 

P.S. Aušra, žmogus sutinka žmones, toks yra dėsnis, aišku, tikrų draugų gali nesutikti ilgus metus, kad ir kaip širdžiai jų reikėtų, ačiū, kad užklydai į mano gyvenimą. Aš jaučiuosi laiminga. O po namus klaidžioja Edith Piaf balsas... Ačiū :)

Jolita, kaip aš Tavęs pasiilgstu... Jei pavyktų tuos retus savatgalius, kuriuos užsigeriam milžiniškais arbatos puodeliais, nors trumpam sustabdyti. Garbė, miela drauge, garbė, man Tave pažinoti ir Tavim pasitikėti.

Edita, ačiū Tau, kad esi tokia fantastiška asmenybė ir taip mane pažįsti. Ačiū, kad šeštadienį atvežei tiek šokoladinių skanėstų. Tu žinai, ko man iš tiesų reikia. Ak, tas tavo gerumas ir linksmumas beribis, ką be jų daryčiau. Dėl to verta gyventi.

Sesyte, kaip gerai, kad prie vakarienės stalo žodžiai - kasdieninis jaukumas, įgauna prasmę.

Mano brangus vyre, ak, kaip stebuklinga, jog po 6 draugystės metų, vis dar jaučiu tuos pačius kutenančius virpuliukus. Vadinasi, mokslininkai klysta, jog meilė trunka 3 metus ;)

P. P. S. Stipriai rekomenduoju visiems tiems, kuriuos mylite, pagamintį šį be galo skanų troškinį. Mėgstantys mėsytę neliks abejingi jūsų pastangoms. Garantuoju. 
Mūsų šeimoje šis troškinys vadinamas - kelias į vyro širdį :)

Taigi, troškiniui kelias į vyro širdį reikės:
2 vidutinių morkų
1 didelio svogūno
4 skiltelių česnako
600 g kiaulienos filė
4 šaukštų miltų
1/2 arba 1 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
1/2 arba 1 šaukštelio aitriosios paprikos miltelių
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių
1 šaukštelio susmulkintų petražolių
Aliejaus
Druskos
2 arbatinių šaukštelių sultinio
12 šaukštų pomidorų padažo
1 kupino šaukštelio cukraus
Žiupsnelio smulkintų krapų
Keleto čiobrelio šakelių

1. Morkas nuskuskite. Padalykite perpus svogūną ir nulupkite. Česnakus nulupkite. Kiaulienos filė supjaustykite 1 cm kubeliais. Miltus sumaišykite su juodaisiais pipirais, aitriosios paprikos milteliais, džiovintais raudonėliais ir susmulkintomis petražolėmis.


2. Mėsos kubelius apvoliokite miltuose.

3. 2 arbatinius šaukštelius sultinio suberti į ąsotį ir užpilkite puse litro verdančio vandens. Maišykite, kol sultinys ištirps.

4. Keptuvėje ant kaitrios ugnies įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Kepkite mėsą 15 min, kol apskrus. Pagardinkite druska pagal skonį. Kitoje keptuvėje taip pat įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, sudėkite susmulkintą svogūną ir kepkite 1 min, kol šiek tiek parus. Sutarkuokite morkas. Iškepusią mėsą sudėkite į prikaistuvį. Ant mėsos sudėkite apkepintus svogūnus ir sutarkuotas morkas. Supilkite sultinį ir užvirkite maišydami. Paskui troškinkite ant mažos ugnies 30-40 min, vis pamaišant. Kai iki troškinimo pabaigos bus likusios 5 min, sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies 1 min pakepkite pomidorų padažą. Jį įmaišykite į troškinį, taip pat į troškinį įmaišykite cukrų, krapus, čiobrelius ir druskos pagal skonį. Skanaus :)